Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zomrela bluesová speváčka Etta James, podľahla leukémii

Etta James Zobraziť galériu (4)
Etta James

NEW YORK - Americká bluesová speváčka Etta James dnes vo veku 73 rokov v kalifornskej nemocnici prehrala boj s leukémiou. Speváčka trpela okrem iného i demenciou, Alzheimerovou chorobou, zlyhávali jej obličky a údajne sa už nedokázala sama ani podpísať.

"Príčinou smrti boli komplikácie súvisiace s leukémiou. Jej manžel Artis Mills a synovia boli pri nej. Je to obrovská strata pre jej rodinu, priateľov a fanúšikov po celom svete," uviedol speváčkin manažér a blízky priateľ Lupe De Leon. "S Ettou som pracoval viac než 30 rokov. Bola mojou priateľkou a navždy mi bude chýbať. Bola skutočným originálom, dokázala zaspievať čokoľvek," dodal.

Kariéra Etty James, ktorej pravé meno je Jamesetta Hawkins, sa začala po stretnutí 14-ročnej začínajúcej speváčky s hudobníkom Johnnym Otisom. Ten jej pomohol presadiť sa so skupinou The Peaches a tiež jej vymyslel umelecké meno. Jej prvým sólovým hitom bola skladba All I Could Do Was Cry, po ktorej v roku 1960 nasledoval debutový album At Last!. V sedemdesiatych rokoch sa stala závislá na drogách a podľa jej slov ju heroín takmer zabil, úspešne však absolvovala liečenie a vrátila sa na hudobnú scénu. Počas sólovej kariéry nahrala 29 štúdiových albumov a na konte má legendárne hity ako At Last, I'd Rather Go Blind či Tell Mama. Získala šesť ocenení Grammy a 17 Blues Music Awards. V roku 1993 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2001 do Bluesovej siene slávy. V rebríčku 100 najlepších spevákov všetkých čias magazínu Rolling Stones sa James umiestnila na 22. mieste a v rebríčku 100 najlepších umelcov na 62. mieste.

Pieseň At Last zaspievala jej obdivovateľka Beyoncé Knowles prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho manželke na inauguračnom bále v roku 2009. Beyoncé svoj idol tiež stvárnila v snímke Cadillac Records (2008), za svoj vzor ju považovala napríklad aj Christina Aguilera. James sa do úzadia stiahla v januári 2010, keď ju prijali do nemocnice s viacerými zdravotnými problémami vrátane infekcie krvi. V stredu 25. januára by oslávila 74. narodeniny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu