Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SMRŤ otca (†82) Básnikov: Silvestra ešte oslavoval s rodinou… Jeho náhle úmrtie všetkých šokovalo!

Režisér Dušan Klein vraj 2 roky bojoval so zdravotnými problémami. Zobraziť galériu (2)
Režisér Dušan Klein vraj 2 roky bojoval so zdravotnými problémami. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Legendárny režisér a scenárista Dušan Klein (†82), ktorý stojí za vznikom série o básnikoch, ešte sviatky a príchod nového roka oslavoval v kruhu svojej rodiny. Presne na Nový rok však prišiel obrovský zlom, filmára museli náhle hospitalizovať a po týždni v nemocnici zomrel. Jeho náhle úmrtie všetkých šokovalo!

Informácia o náhlej smrti legendárneho režiséra a scenáristu Dušana Kleina sa na verejnosť dostala v pondelok ráno. Informácie hovorili len o tom, že filmár podľahol dlhej chorobe v jednej z pražských nemocníc. Český Blesk však prišiel s detailmi, čo náhlemu úmrtiu predchádzalo. 


Český filmový svet v smútku: Zomrel režisér (†82) filmov o "básnikoch"!


Oslovili producenta filmov Jak básnici neztrácejí naději a Jak básnicí čekají na zázrak Miroslava Šmídmajera. Ten spolu s Kleinom spolupracoval na spomínaných filmoch a bol s ním v kontakte aj krátko pred smrťou. Vianočné sviatky aj príchod nového roka vraj Dušan ešte spokojne oslavoval v kruhu svojej rodiny. Zlom však nastal 1. januára. 

„1. januára ho ale odviezli do nemocnice, kde v nedeľu o siedmej večer, bohužiaľ, zomrel. Už dva roky mal zdravotné problémy, o ich zverejnení ale musí rozhodnúť rodina,“ povedal Blesku Šmídmajer. „Ešte cez Vianoce sme si telefonovali, osobne sme sa videli naposledy vlani v lete. Sľúbil som mu priniesť knižku Tajomstvo filmovej reči, ale tu už som mu dať nestihol, “ priznal Miroslav. 

Režisér Dušan Klein so slovenskou topmodelkou Adrianou Sklenaříkovou.
Zobraziť galériu (2)
Režisér Dušan Klein so slovenskou topmodelkou Adrianou Sklenaříkovou.  (Zdroj: Zuzana Čižmáriková / TOP TASR)

Správe o náhlom úmrtí legendárneho režiséra mnohí nedokázali ani uveriť. „Keď som tú smutnú správu dával na vedomie niekoľkým ľuďom, začali mi hneď chodiť neveriace správy. Pani produkčná Dufková to vystihla presne. Napísala: Básnici predsa neumierajú,“ prezradil smutne Šmídmajer. „Dušan bol skvelý režisér, vedel všetko vyriešiť s nadhľadom, bol to jednoducho láskavý človek. Našťastie tu po sebe zanechal mnoho filmov,“ dodal. 

Medzi jeho ďalšie známe filmy patria Dobří holubi se vracejí (1988), Vážení přátelé, ano (1989), Andělské oči (1994) či Konto separato (1996). Venoval sa aj tvorbe TV seriálov - Hříchy pro pátera Knoxe (1992), Strážce duší (2005) alebo Cukrárna (2010).

Viac o téme: Dušan Klein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu