Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšia SMRŤ v umeleckom svete: Zomrela LEGENDA slovenského folklóru!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V pondelok nadránom zomrel vo veku 92 rokov spoluzakladateľ a dlhoročný umelecký vedúci Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Juraj Kubánka.

Správu o úmrtí pre TASR potvrdil riaditeľ umeleckej prevádzky SĽUK-u Maroš Červenák. Informácie o termíne a mieste poslednej rozlúčky budú spresnené.

Juraj Kubánka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

„Juraj Kubánka sa rozhodujúcou mierou zaslúžil o vývoj a postavenie umeleckého súboru SĽUK-u v slovenskej kultúre,” pripomínajú zástupcovia umeleckej inštitúcie na sociálnej sieti.  „Jeho tance, ako Dupak, Kuruci, Podpolianska mlad, Biela plt na Vahu, Malovani zbojnici, Tatranska zima i Tatranski orli, či tanecne divadlo Hrachová baba a Jurosik možno považovať nielen za míľniky SĽUK-u, ale aj za diela charakterizujúce prepojenie slovenskej kultúry na tradície,” dodali, deklarujúc, že Kubánka ostáva pre SĽUK a pre všetky jeho generácie navždy dominantnou osobnosťou.

Jeden z priekopníkov choreografie ľudového tanca sa narodil 31. októbra 1928 v obci Turie v okrese Žilina. V rokoch 1947 – 1949 študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1957 absolvoval štúdium choreografie tanca na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Od roku 1949 pôsobil v SĽUK-u ako choreograf, tanečník a režisér. Kubánka získal za svoju celoživotnú činnosť štátne vyznamenania, v roku 1966 mu udelili aj titul zaslúžilý umelec.

Juraj Kubánka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Viac o téme: Juraj Kubánka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu