Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia obeť COVID-u: Smrť slovenskej dabingovej hviezdy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Štefan Mandžár (†68) je meno, ktoré na našich obrazovkách znelo v závere mnohých filmov a seriálov. Uznávaný dabingový herec a režisér totiž stál pri zrode ich slovenského znenia. Dnes ráno zasiahli jeho kolegov a priateľov veľmi smutné správy. Aj on sa totiž zaradil medzi obete pandémie COVID-19.

Smutné správy o smrti dabingového herca a režiséra priniesol markizácky portál tvnoviny.sk. Práve s modro-žltou televíziou bolo jeho meno neodmysliteľne späté, keďže bol spolupracujúcim dabingovým režisérom Markízy od začiatku jej vysielania.

Nedá sa ani spočítať, koľko dabingov vytvoril a ani vyjadriť slovami, čo všetko pre rozvoj slovenského dabingu za celý svoj život urobil. Sám doma 1 a 2, Maska, Piaty element, Rýchlejší, ako smrť, Stratení vo vesmíre atď. Je to obrovská rana pre slovenský dabing, taktiež aj pre jeho blízkych, najmä pre jeho manželku, kráľovnú dabingu, Ľudmilku. Svet dabingu bude opäť chudobnejší o ďalšieho velikána. Maestro, ďakujeme za všetko!” znie odkaz na facebookovej stránke Slovenský dabing. 

Aj my vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke!

Ľudmila a Štefan Mandžárovcí sú vo svete slovenského dabingu pojmom.
Zobraziť galériu (3)
Ľudmila a Štefan Mandžárovcí sú vo svete slovenského dabingu pojmom.  (Zdroj: TV MARKÍZA)

Štefan Mandžár sa narodil 10. júna 1952 v obci Ždiar. Okrem herectva sa venoval aj réžii. Pôsobil v Divadle Jonáša Záborského a neskôr smerovali jeho kroky do dabingu. Režíroval množstvo slovenských zvukových verzií pre zahraničné filmy. Najskôr vyrábal dabing v Producentskom centre prevzatých programov, neskôr pre televíziu Markíza či na Kolibe a v štúdiách Podium, Lenox a Enter.

V roku 2018 získal ocenenie Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti dabingu.

Viac o téme: Štefan Mandžár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu