Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podzámska otvorene o svojich problémoch: Som psychiatrický pacient... Na antidepresívach som už 15 rokov!

Elena Podzámska nemá problém priznať, že je psychiatrický pacient.
Elena Podzámska nemá problém priznať, že je psychiatrický pacient. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Problémy so psychikou má v dnešnej dobe veľké množstvo ľudí a priznať si ich nie je žiadnou hanbou, práve naopak. Aktuálne o nich otvorene prehovorila aj známa herečka Elena Podzámska (48). Je psychiatrickým pacientom, antidepresíva užíva už celých 15 rokov.

Elena Podzámska najnovšie o svojich problémoch otvorene prehovorila pre týždenník Život. A povedala to pekne na rovinu. „Som psychiatrický pacient, za čo sa nehanbím a nemám problém o tom hovoriť. Užívam antidepresíva už asi 15 rokov. Čo je podstatné, už viem sama so sebou pracovať. Viem, čo mám robiť, keď na mňa prichádzajú stavy obrovského smútku,“ priznala. 

Galéria: Elena Podzámska

Nebolo vraj vôbec ľahké naučiť sa s tým žiť. „Nie, ale ak chce človek normálne fungovať medzi ľuďmi, nerozplakať sa napríklad pri mačiatkach, ktoré vidí v televízii, tak si v prvom rade musí priznať, že má problém. Až keď si to prizná, môže začať hľadať pomoc,“ radí všetkým Podzámska. Aj u nej sa to pritom celé začalo úplne nevinne. 

„Zmenou nálad, zrazu som začala byť zvláštne smutná, potom sa k tomu pridružilo nechutenstvo a pochopila som, že to nie je len taká nejaká ‚depka‘ a musím s tým niečo robiť. Dnes je veľmi ťažká doba. Ak človek cíti, že má problém, netreba sa hanbiť, zľahčovať to, ale vyhľadať odborníka. Ten vám predpíše lieky, nastaví vás, aby ste ďalej dokázali fungovať,“ opísala Elena.

Problémy herečke začali po jej návrate z Ameriky. Mala 30, za sebou skrachované manželstvo, musela začať úplne od nuly. Nemala v tom období ani prácu, žiadne plány do budúcnosti a doľahla na ňu ťažká depresia. Už v USA navštevovala terapeuta, no tam ho má doslova každý.

 „Vždy som bola skôr melancholický typ než optimista. Mávala som výkyvy nálad a lekári zistili, že moje telo neprodukuje dostatok hormónu šťastia,“ priznala v minulosti Podzámska. Americkí terapeuti jej okamžite chceli nasadiť silné antidepresíva, no vtedy to odmietla. Dnes serotonín (hormón šťastia) dostáva v tabletkách. 

Viac o téme: Elena Podzámska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu