Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tragédia v Národnom divadle: Talentovanej Slovenke (†50) sa zastavilo srdce.... 10-ročný syn sa pozeral, ako jeho mama umiera!

Eva Horáková zomrela náhle doma. Zobraziť galériu (2)
Eva Horáková zomrela náhle doma. (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česko-slovenský umelecký svet prežíva obrovský šok! V pondelok totiž zomrela len 50-ročná dlhoročná vedúca baletu Opery českého Národného divadla Eva Horáková. Rodenej Slovenke sa doma náhle zastavilo srdce. Tragédii sa po celý čas prizeral jej len 10-ročný syn Juraj.

Vo veku 50 rokov zomrela v pondelok dlhoročná sólistka baletu Laterny magiky a vedúca baletu Opery Národného divadla Eva Horáková. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa Laterny magiky Lucie Kocourková. Za rok 2002 získala Eva Horáková so svojím tanečným partnerom Pavlom Knollom nomináciu na Cenu Thálie za výkon v predstavení Graffiti, o tri roky neskôr obdržala cenu pre najlepšieho baletného umelca v Česku Philip Morris Ballet Flower Award.

Správa o smrti sa po sociálnych sieťach šíri rýchlosťou blesku. Nielen príčina smrti, ale aj informácia, že jej malý syn Jurko bol pri tom všetkom. „Zlyhalo srdce. Znenazdania. Doma. Jurko bol pri tom,“ napísala na sociálnej sieti kolegyňa Lucie H. Ďalší kolegovia sa okamžite ponúkli zorganizovať finančnú zbierku na pomoc chlapcovi. O toho sa teraz pravdepodobne postarajú babičky, ani jedna však nebýva v Prahe.

„Môžem optvrdiť, že sme v pondelok 3. augusta vyrazili k ošetreniu 50-ročnej ženy, ktorú sme pokúšali resuscitovať. Bohužiaľ neúspešne,“ povedal Blesku bez bližších podrobností Petr Mach zo stredočeskej záchrannej služby.

Tragédia v Národnom divadle:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Laterna Magika)


Horáková sa narodila v Bratislave, kde tiež v roku 1988 absolvovala Tanečné Konzervatórium Evy Jaczovej. Štyri roky bola členkou Slovenského národného divadla a od roku 1992 prešla do pražskej Laterny magiky. Ako sólistka potom tancovala Pamina v Hre o Čarovné flaute, Ariadnu v Mínotaurovi, Penelopé a Nausikaa v Odysseovi či Angeliku v Casanovovi režiséra Juraja Jakubiska, uviedla hovorkyňa.

V rokoch 2005 až 2009 viedla Horáková súbor Laterny magiky. Po pripojení Laterny magiky k Národnému divadlu tancovala ďalej, a to napríklad v Legendách magickej Prahy Jiřího Srnca. Hosťovala v Pražskom komornom balete a Divadle F. X. Šalda v Liberci. Spolupracovala tiež so súborom La Compagnie Commun Instant francúzskeho choreografa Jean-Pierra Aviotta. Za jeho niekoľkoročného pôsobenia v Laterne magike bola jeho repetitorkou a asistentkou.

Za rok 2002 získala Horáková so svojím tanečným partnerom Pavlom Knollom nomináciu na Cenu Thálie za výkon v komponovanom programe Graffiti za choreografiu Petra Zuska Les Bras de Mer. Zuska pre ňu a Knollea vytvoril tiež úspešný duet Lyrická z roku 2008. "Pre mňa osobne bola vždy inšpiratívnou osobnosťou, nenahraditeľným javiskovým partnerom a úplne spoľahlivým profesným bodom. Zanechala hlbokú stopu, ktorú si budeme uchovávať," uviedol Knolle.

V roku 2012 sa Horáková stala vedúcou baletného súboru Opery Národného divadla. Ďalej tancovala menšie úlohy v choreografiách v operách. Tanečného sveta sa nevzdala ani v štyridsiatich rokoch po narodení syna. Tento rok v júli oslávila päťdesiatku. Pri tej príležitosti v rozhovore Tanečným aktualitám povedala: "Ak vôbec bilancujem, tak si jednoducho hovorím, že som si to užila a ničoho neľutujem. Mala som šťastie na choreografov i tanečných partnerov a som vďačná, že pri tanci, ktorý milujem odmalička, stále som. "

Viac o téme: Eva Horáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu