Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mrazivé spomienky: Kmotríkovej nový job v TA3... Choroba, ktorá jej dcérku (†5) stála život!

Adriana Kmotríková uvádza na obrazovkách TA3 reláciu o cystickej fibróze. Zobraziť galériu (5)
Adriana Kmotríková uvádza na obrazovkách TA3 reláciu o cystickej fibróze. (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - V relácii sa vracia k najťažším chvíľam svojho života! Koncom minulého roka dala Adriana Kmotríková (49) po dlhých 15 rokoch v Jojke výpoveď. Na Topkách sme písali, že od 11. apríla už zarezáva v konkurenčnej TA3. Uvádza tam reláciu o chorobe, ktorá pred 20 rokmi jej dcérku (†5) stála život!


Kmotríková tri mesiace po odchode z JOJ-ky: Už vysiela u konkurencie!


Keď Adriana Kmotríková začiatkom roka odchádzala z Jojky, podrobnosti o jej ďalšom pôsobení neboli známe. Viac prezradila až v relácii V siedmom nebi. „V inej spravodajskej televízii, neviem, či to tu smiem povedať, TA3, rozbieham nový projekt a ten je práve venovaný cystickej fibróze,“ prezradila svoje plány začiatkom marca bývalá jojkárka. 

Galéria: Adriana Kmotríková

A ako sme na Topkách informovali, v sobotu 11. apríla už na TA3 uvádzala novú reláciu s názvom Život s cystickou fibrózou. Práve na tú, bohužiaľ, pred 20 rokmi zomrela jej vtedy len 5-ročná dcérka. „Natálka mala skoro 6 rokov, keď sa to stalo. Boli sme na seba veľmi naviazané, o to horšie to bolo. Boli sme spolu 24 hodín denne a boli sme stále spolu. Bola chorá odmalička, takže vlastne som sa o ňu musela starať 24 hodín denne. Bola to celodenná starostlivosť, a preto to potom bolo veľmi ťažké,“ spomínala pred rokmi v relácii Supermama Adriana.


Prešlo 20 rokov od smrti dcérky (†5) Adriany Kmotríkovej: FOTO Takto si ju moderátorka uctila


Najtragickejšie je, že dievčatko nestála život priamo choroba, ale chyba pri operácii. „Išli jej robiť tracheotómiu, to je tá dierka do krku. A tá operácia sa nevydarila. Namiesto toho, aby jej zachránili život, tak jej to prerezali a ona vykrvácala... Už predtým sme sa liečili nejakých 8 mesiacov, vždy to boli také antibiotické liečby. Najhorších bolo tých 10 dní, keď už sme boli na ARO, tam už som sa o ňu fakt bála a tam som veľa preplakala,“ opísala najťažšie chvíle Kmotríková. 

V tom čase bola moderátorka v 6. mesiaci tehotenstva a lekári ju posielali domov si oddýchnuť. Okolo 10. hodiny jej však zavolal lekár a povedal jej tú najhoršiu správu. Od toho momentu ubehlo v nedeľu 20 rokov. Zrejme aj preto sa Adriana rozhodla prijať ponuku na moderovanie relácie venovanej práve tejto málo známej chorobe. Aby ju nielen priblížila laickej verejnosti, ale aj pomohla všetkým tým, ktorí si týmito ťažkými chvíľami prechádzajú rovnako, ako musela pred rokmi ona. 

Adriana Kmotríková uvádza na TA3 reláciu s názvom Život s cystickou fibrózou.
Zobraziť galériu (5)
Adriana Kmotríková uvádza na TA3 reláciu s názvom Život s cystickou fibrózou.  (Zdroj: TA3)

Cystická fibróza 

Cystická fibróza je jedným z najhorších ochorení vôbec. Je síce liečiteľné, no zatiaľ nevyliečiteľné. Výsledok je bohužiaľ smutný - len polovica z pacientov sa dožije maximálne 32 rokov. Ide o genetické ochorenie, ktoré postihuje prevažne tráviaci a dýchací systém, v ktorých sa usadzuje abnormálne hustý hlien. 

Pacienti tak musia niekoľkokrát denne inhalovať, aby hlien vykašľali a pľúca týmto očistili. U ľudí trpiacich cystickou fibrózou totiž nedochádza z samočistiacemu procesu ako u zdravého človeka. Bohužiaľ, ide o komplexné ochorenie, to znamená, že sa k chorobe často pridruží aj iná diagnóza ako diabetes, osteoporóza...

V pľúcach majú pacienti neustály zápal, do nemocnice chodievajú niekoľkokrát ročne na preventívnu antibiotickú liečbu do žily. Potom stačí ľahká viróza, pre zdravého človeka nijako nebezpečná, ktorá sa opäť lieči antibiotikami, a tak je organizmus pacienta veľmi oslabený. Navyše, pľúca sa postupne degenerujú a pacient sa rokmi stáva na antibiotiká rezistentný. 

Viac o téme: Adriana Kmotríková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu