Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mastná POKUTA pre Jojku: Za vtipy o cirkvi bude platiť... Diváci sa búria!

TV JOJ zinkasovala pokutu. Zobraziť galériu (6)
TV JOJ zinkasovala pokutu. (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA - Poriadne si zavarili! Televízia JOJ má na krku pokutu, ktorá sa pohybuje v tisíckach eur. Tú zinkasovali za vtipy na účet cirkvi v satirickom seriáli Ministri, ktorý medzi divákmi žne nemalý úspech. A tí sa postavili na stranu televízie.

Pokutu vo výške 3 319 Eur televízii udelila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) ako reakciu na vtip, ktorý odznel v jednej z epizód seriálu. Tá sa niesla práve v náboženskom duchu. Podľa RVR televízia a tvorcovia seriálu dehonestovali cirkev. „Na základe odvysielaného obsahu vzniklo dôvodné podozrenie, či predmetný program mohol dehonestovať, či urážať predstaviteľov cirkvi, alebo jej stúpencov, zosmiešňovať výzor predstaviteľov cirkvi, význam cirkevných obradov, sviatostí, sexuálne správanie jednotlivých predstaviteľov cirkvi a veriacich, kresťanský spôsob života, či vieru samotnú,“ píše sa v materiáloch RVR.

Mastná POKUTA pre Jojku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TV JOJ)

Seriál Ministri odštartoval na televíznych obrazovkách na jeseň minulého roku a je akousi satirou na politickú situáciu na Slovensku. Niet sa preto čo čudovať, že si ihneď našiel zástupy fanúšikov. A práve tí sa proti mastnej pokute búria. „Je absolútne neprípustné, aby sa začala pokutovať satira. Inak žijeme v dobe, keď môže farár beztrestne povedať, že homosexuáli sú horší ako masoví vrahovia, ale satirický seriál je dôvodne podozrivý z urážania cirkvi hláškami typu "Mňa tu nikto vydierať nebude. Za gule ma nedržal nikto, odkedy som miništroval." a vysielateľ musí zaplatiť," rozčuľuje sa nad vzniknutou situáciou jeden z divákov a ďalší mu dávajú za pravdu.

Mastná POKUTA pre Jojku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook M.S.)

Je teda otázne, aký vplyv bude mať udelenie pokuty na ďalšie epizódy obľúbeného seriálu, a či scenáristi budú musieť ustúpiť od svojrázneho humoru, ktorý seriál preslávil. Podľa prvotnej reakcie riaditeľa Marcela Gregu si však on samotný nemyslí, že by tvorcovia prestrelili. „Hľadať hranicu medzi neraz i cynickým humorom, ktorý mnohokrát odráža javy v spoločnosti, a tým hanlivým a posudzovať ho v programe, ktorý nie je účelovo zameraný proti konkrétnej skupine ľudí, náboženstvu, menšine či etniku, je bez kontextu nemožné,” myslí si muž na čele Jojky.

„Voči interpretácii, že satira postoja štátnikov k cirkvi v Ministroch mohla úmyselne znevažovať cirkev, jej predstaviteľov či vieru samotnú, sa tak musím ohradiť. Regulátor takúto pokutu pritom udelil v čase, keď počas prezidentskej kampane v priamom televíznom prenose vysoko postavený cirkevný hodnostár hovoril slová o diablovi a ťažkom hriechu v spojení s odlišným svetonázorom. Tie už však satirou neboli,” poukázal Grega na rozdielne vnímanie burcujúcej kázne zameranej proti liberálnym kandidátom a vtipu v seriáli. 

Viac o téme: Ministri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu