Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trapasy pri nakrúcaní Perinababy: Neuveríte, čo všetko Jakubiskovi nevyšlo!

Perinbaba Zobraziť galériu (7)
Perinbaba

BRATISLAVA - Perinbaba sa za 32 rokov stala vianočnou klasikou, bez ktorej si mnohí tieto sviatky už ani nevedia predstaviť. Žiadne nakrúcanie však neprebieha úplne bez problémov a tie sa nevyhli ani tomuto filmu. Režisér Juraj Jakubisko (79) sa párkrát určite poriadne zapotil, keď veci nešli podľa plánu. Dokonca mu hrozilo aj väzenie!

Hoci sa filmári vždy snažia všetko naplánovať do najmenšieho detailu, pri nakrúcaní vzniknú mnohé nepredvídané situácie. Herci a členovia štábu sa môžu zraniť, občas niečo chýba a treba to zháňať alebo improvizovať a zvieratá sú tiež nevyspytateľné. Vedeli ste, čo všetko sa prihodilo pred vyše 30 rokmi pri výrobe rozprávky Perinbaba? 

♦ V jednej scéne letela Dora na perine popri mlyne. A bolo to také tesné, že si na to odniesla aj pamiatku. Z jednej lopatky mlyna totiž trčal klinec, a ten jej poriadne poškriabal chrbát. Kostymérka sa potom dokonca na herečku hnevala za roztrhanú blúzku. 

Trapasy pri nakrúcaní Perinababy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Omnia Film München)

♦ Scénku, keď Jakubko vyletel z neba od Perinbaby, nakrúcali so žeriavom. Malého herca Emanuela Hasona poriadne obúchali o skaly, čo sa nezaobišlo bez poriadnej bolesti. 

Trapasy pri nakrúcaní Perinababy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Omnia Film München)

♦ Pri lietaní na balóne viseli herci na naozaj tenkých nitkách, ktoré sa dokonca niekedy aj pretrhli. Keď rekvizitár testoval bezpečnosť, zlomil si ruku. Ak by sa počas nakrúcania niekomu stalo naozaj niečo vážne, Juraj Jakubisko by šiel do basy. Bol totiž zodpovedný za zdravie hercov. 

Trapasy pri nakrúcaní Perinababy:
Zobraziť galériu (7)

♦ Počas nakrúcania ušlo niekoľko pávov, ktoré mala Alžbetka pásť. Ľudia ich vídali v oravských lesoch ešte aj po roku. 

Trapasy pri nakrúcaní Perinababy:
Zobraziť galériu (7)

♦ Nakrúcanie muselo byť prerušené, keď štáb zistil, že nemá dostatok klincov na vytvorenie kulís. Na Slovensku sa ich zohnať nepodarilo, tvorcovia museli úsť po ne do Rakúska. Päťdesiat balíkov previezli cez colnicu načierno. 

♦ Záver rozprávky si režisér predstavoval oveľa pompéznejšie. Pripravený bol úžasný ohňostroj, no kým štáb večeral, nejaký opilec začal vykrikovať: Ohňostroj, ohňostroj! A tak ho pyrotechnici spustili. Na ostrú potom zostalo len pár rakiet. 

Perinbaba - ukážka z filmu

Viac o téme: Juraj JakubiskoPerinbaba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu