Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legendárny režisér Jakubisko: Žije vďaka transplantácii srdca

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (4)
Juraj Jakubisko (Zdroj: TASR)

PRAHA - Juraj Jakubisko patrí k plodným a úspešným režisérom. Niektoré jeho diela sú vysielané a divácky obľúbené už po celé desaťročia. Dnes legendárny umelec oslavuje okrúhle jubileum, aj vďaka transplantácii srdca sa dožíva 80 rokov.

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v Kojšove. Tradičný dedinský život a jeho zvyklosti sa odrážajú aj v jeho tvorbe. Točiť začal okamžite po tom, ako na FAMU vyštudoval dva odbory - režisérsky aj kameramanský. 

Na snímke vľavo režisér
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

V jeho živote bolo obdobie, keď mal zakázané nakrúcať hrané filmy, neskôr mohol robiť iba historické snímky, rozprávky a komédie. Napriek tomu je naozaj plodným režisérom a jeho meno stojí za mnohými divácky obľúbenými filmami. Najznámejšie sú napríklad Tisícročná včela, Perinbaba, Nevera po slovensky, Bathory, Sedím na konári a je mi dobre, Nejasná správa o konci sveta... 

Jakubisko je druhý raz ženatý, s manželkou Deanou Jakubiskovou Horváthovou vo februári oslávili 33. výročie svadby. V roku 2012 podstúpil transplantáciu srdca a stal sa najstarším mužom s transplantovaným srdcom v Česku. „Musím povedať, že je Juraj lepší, pokojnejší a menej sa rozčuľuje,” prezradila rok po zákroku Deana.

Legendárny režisér Jakubisko: Žije
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: Juraj Jakubisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu