Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RTVS odhalili vianočné ťaháky: Veľkofilm Mária Terézia a slovenský 3D seriál pre deti

Websterovci Zobraziť galériu (7)
Websterovci (Zdroj: FB/websterovci)

BRATISLAVA - Premiéry filmov, rozprávok, výpravných seriálov, hudobných dokumentov, špeciály obľúbených šou, rozhovory, divadelné hry, komédie, ale tiež filmová a rozprávková klasika. Aj také vianočné a novoročné sviatky budú vo vysielaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Podľa jeho generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka vianočná štruktúra prinesie opäť to najlepšie a najklasickejšie, čo sa vyrobilo a existuje v archívoch.

Jednotka ponúkne niekoľko veľkých vianočných premiér. Ako informoval v stredu na tlačovej konferencii Tibor Búza, riaditeľ Sekcie televíznych programových služieb, na Štedrý deň to bude voľné pokračovanie vianočnej rozprávky Anjel Pána 2, synchronizovaná premiéra s Českou televíziou, a špeciál obľúbenej folklórnej šou Zem spieva.

Na Prvý a Druhý sviatok vianočný diváci uvidia unikátny koprodukčný projekt Mária Terézia, na ktorom spolupracovali štyri verejnoprávne televízie - RTVS, Česká televízia, rakúska ORF a maďarská MTVA. Okrem veľkých domácich premiér sa budú vysielať populárne rozprávky (Zázračný nos, Láska na vlásku, Sedem zhavranelých bratov, Sokoliar Tomáš, Johankino tajomstvo) a klasické filmy (Rysavá jalovica, Dáždnik sv. Petra, Majster kat). "Na Silvestra uvedieme premiérové zábavné programy - Milujem Slovensko, Neskoro večer," dodal Búza.

Malých i veľkých divákov čaká premiéra prvej série nového večerníčkového seriálu Websterovci - prvého slovenského 3D animovaného seriálu. Dvojka ho v premiére odštartuje 24. decembra. 

Rovnako na Štedrý večer odvysiela záznam divadelného predstavenia Mechúrik-Koščúrik. Od 18. decembra je pripravená séria slovenských a ukrajinských zdramatizovaných povestí pod názvom Príbehy spod Karpát. Čaro dunajskej prírody priblíži Dvojka v premiére 1. januára v dokumentárnom filme Žijem Dunajom.

Po prvej sérii sa na obrazovky dostane aj druhá séria výpravného ruského seriálu o Kataríne Veľkej. Na svoje si prídu tiež milovníci rôznych hudobných žánrov, a to dokumentmi o Barbre Streisand, Bruceovi Springsteenovi, Davidovi Bowiem a Michaelovi Jacksonovi. "Prvého januára podvečer budeme vysielať na Jednotke slávnostný akt udeľovania štátnych vyznamenaní, ktoré pri príležitosti 25. výročia vzniku SR udeľuje prezident SR a následne odvysielame aj slávnostný koncert z Reduty," dodal Búza s tým, že diváci v novoročnej ponuke nájdu aj dokument venovaný Mariánovi Vargovi.

RTVS odhalili vianočné ťaháky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: RTVS)

Vianočný program Slovenského rozhlasu bude podľa riaditeľa Sekcie programových služieb SRo Michala Dzurjanina ako vždy kvalitný a pestrý. "Uvedomujeme si, že sme spoločníkom všetkých našich poslucháčov, aj tých, ktorí nás cez rok tak intenzívne nepočúvajú," uviedol s tým, že počas Vianoc ponúkne rozhlas množstvo rozhovorov so zaujímavými osobnosťami. "Niektoré sú možno menej známe, ale práve preto ich treba popularizovať," podčiarkol. "Našou ambíciou je mať taký program, že keď si poslucháč zapne rádio v ktorejkoľvek chvíli, vždy v ňom nájde niečo hodnotné."

RTVS odhalili vianočné ťaháky:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: RTVS)

Pripravené sú prenosy z bohoslužieb a požehnania Urbi et orbi z Ríma. Okrem toho Rádio Slovensko aj Rádio Devín znovu uvedie päťdielnu sériu dramatizácií diela Umberta Eca Baudolino i rozhlasovú úpravu divadelnej hry Agathy Christie Vražda na Níle. Rádio Slovensko odvysiela 26. decembra smutnosmiešnu komédiu Radošinského naivného divadla Polooblačno. Ich ďalší titul Zmiešaná štvorhra bude mať premiéru na Silvestra.

Rádio Regina prinesie premiéry rozprávkových hier s pesničkami: Aby sa v tom čert vyznal a Vianoce poštára Samuela. V rozhlasovom vysielaní nebudú chýbať vianočné pesničky. Výraznejšie budú znieť Šťastné a veselé od Mariána Čekovského a Buď hviezda od skupiny Noc a deň. "Nezabudli sme ani na folklór, zásobilo nás košické aj banskobystrické štúdio. Odvysielajú záznamy z folklórnych koncertov, ktorých súčasťou budú tradičné vinše, vianočné piesne a koledy z rázovitých oblastí Slovenska v interpretácii vynikajúcich sólistov," dodal Dzurjanin.

 

VIANOCE NA JEDNOTKE

 

Veľké vianočné premiéry

 

Mária Terézia - 25. a 26. decembra

Dvojdielna historická epopeja Mária Terézia vznikla ako unikátny koprodukčný projekt štyroch verejnoprávnych televízií - slovenskej RTVS, Českej televízie, rakúskej ORF a maďarskej MTVA k 300. výročiu narodenia najvýznamnejšej panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie. Dej filmu sa odvíja od dvoch zásadných okamžikov v jej živote  – príbehu detskej lásky a neskoršie manželstva s Františkom Štefanom Lotrinským a nástupu na trón a získania uhorskej koruny. Hlavné postavy stvárnili rakúska herečka Marie Luise Stockinger a český herec Vojtěch Kotek. Zo slovenských hercov diváci uvidia Táňu Pauhofovú, Alexandra Bártu, Zuzanu Mauréry, Milana Ondríka, Rebeku Polákovú či Petru Polnišovú.

 

Anjel Pána II - 24. decembra

Rozprávka z koprodukcie RTVS. Voľné pokračovanie úspešnej vianočnej rozprávky Anjel Pána I, ktorá vznikla podľa scenára Marka Epsteina. Anjela Petronela hrá Ivan Trojan a čerta Uriáša Jiří Dvořák.

 

Zem spieva vianočne – 24. decembra

Vianočný špeciál obľúbenej folklórnej šou. Moderátori S hudbou vesmírnou sa vydajú na cestu po svete za slovenskými rodinami žijúcimi v zahraničí, aby im prostredníctvom kolied priniesli kúsok Slovenska pod vianočný stromček. Nazrú do slovenských domácnosti v Írsku, Rumunsku, Francúzsku či Belgicku.

 

Najkrajšie rozprávky RTVS

 

Zázračný nos – 23. decembra

Koprodukčná rozprávka RTVS o tom, že na pravú lásku treba mať zázračný nos.

Hrajú: Kristína Kanátová, Petra Šimberová, Ján Dobrík, Pavel Višňovský, Miro Noga, Iva Janžurová, Vlastimil Plevčík, Christián Paulíny, Anna Javorková, Daniel Fischer.

 

Láska na vlásku – 24. decembra

Rozprávkový príbeh, na ktorom sa koprodukčne podieľala RTVS, inšpirovaný románom Marka Twaina Princ a bedár. Hrajú: Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Judit Bárdos, Tomáš Matonoha, Štefan Šafárik, Karol Čálik, Attila Mokoš...

 

Sedem zhavranelých bratov – 24. decembra

Filmová rozprávka na motívy Pavla Dobšinského o sile slova, ale aj o sile lásky všetkých podôb, patrí taktiež ku koprodukčným titulom RTVS. Hrajú: Martha Issová, Sabina Remundová, Lukáš Příkazský, Václav Neužil, Zizana Bydžovská, Kristína Svarinská, Jana Oľhová, Marián Geišberg, Csongor Kassai...

 

Sokoliar Tomáš – 24. decembra

Film, koprodukovaný RTVS a nakrútený na motívy románu J. C. Hronského, rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Hrajú: Braňo Holiček, Juraj Kukura, Klára Jandová, Waldemar Kownacki, Jiří Langmajer, Manuel Bonnet, Marta Sládečková, Jaroslav Žvásta, Agnieszka Wagner, Andrej Mojžiš, Ľuboš Kostelný...

 

Johankino tajomstvo – 26. decembra

Výpravná koprodukčná česko-slovenská rozprávka o tom, čo všetko sa môže stať, keď nedostanete od sudičiek do kolísky ani kvapku šťastia. Hrajú: Dominika Zeleníková, Filip Cíl, Emília Vášáryová, Ondřej Vetchý, Szidi Tobias, Kristína Peláková, Ondrej Hraška...

 

Obľúbené klasiky

 

Rysavá jalovica – 27. decembra

Televízna veselohra natočená podľa poviedky Martina Kukučína. Hrajú: Jozef Króner, Eva Kristínová, Ivan Rajniak, Viera Strnisková, Alojz Kramár, Ondrej Vandlík, Štefan Mišovic, Jozef Šiška, Oldo Hlaváček, Vojtech Kovarík...

 

Mastičkár – 28. decembra

Poľská dvojdielna filmová dráma, ktorá vznikla na motívy románu T. Dolega-Mostowicza. Príbeh slávneho chirurga, ktorý po dvojnásobnom šoku stratí pamäť. Túla sa po Poľsku, neskôr začne zadarmo liečiť a operovať ako zázračný lekár. Hrajú: Anna Dymna, Artur Barciś, Jerzy Binczycki, Jerzy Block, Jerzy Trela, Bożena Dykiel, Tomasz Stockinger, Bogusław Sochnacki, Igor Śmiałowski, Maria Klejdysz, Piotr Grabowski...

 

Dáždnik sv. Petra – 29. decembra

Koprodukčná dobová veselohra podľa románu Kálmána Mikszátha, ktorej dej sa odohráva v druhej polovici minulého storočia v Banskej Bystrici v zapadnutej horskej dedinke Glogov.

 

Majster kat – 31. decembra

Slovenský historický film režiséra Paľa Bielika. Hrajú: Vladimír Müller, Štefan Kvietik, František Dibarbora, Daniel Michaelli, Oľga Adamčíková, Jozef Budský, Emília Vášáryová...

 

Silvester a Nový rok

 

Tajomstvo mojej kuchyne

Silvestrovský špeciál poodhalí nielen najlepšie recepty Kamily Magálovej a Pavla Pospíšila, ale i súkromie známeho michelinovského šéfkuchára v malebnej moravskej dedinke Alojzov, kam zavíta aj český herec Pavel Zedníček.

 

Milujem Slovensko, silvestrovský špeciál

S obľúbenou šou RTVS Milujem Slovensko bude tento rok opäť silvestrovať zohratá trojica Martin Nikodým - Adela Vinczeová - Dano Dangl. Diváci sa môžu tešiť na hostí, ktorí v predchádzajúcich vydaniach prejavili svoj mimoriadny zmysel pre humor či zábavnú súťaživosť - herečky Helena Krajčiová, Zuzana Vačková a Stanislava Kašperová, herci a muzikanti Milo Kráľ a Thomas Puskailer, ako aj muzikant a autor knižiek pre deti Braňo Jobus.

 

Neskoro večer, silvestrovský špeciál

Tentokrát bude talkshow Petra Marcina trochu iná ako zvyčajne. Menej sa bude rozprávať, ale o to viac spievať. Nebude chýbať obľúbený „hitmuzikál“ v ľudovej podobe s Gabikou Marcinkovou, Andym Krausom, Andrejom Bičanom a príde aj malý Mirko, ktorý roky hviezdil v úspešnej zábavnej show Slovenskej televízie Uragán. O dobrú náladu sa postará svojím goralským temperamentom hudobná kapela Kollárovci, Paľo Hammel, či kúzelník Jozef Talostan.

 

 

Viac o téme: RTVSAnjel PánaMária Terézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu