Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kalisovej vianočný recept: Špaldovo-mandľové linecké kolieska

Miriam Kalisová Zobraziť galériu (4)
Miriam Kalisová

BRATISLAVA - Vianoce sú za dverami a gazdinky už vo veľkom vypekajú. Niektoré tradičné recepty, iné zas zdravšie varianty. Topky.sk vám tento rok prinášajú recepty od našich známych tvárí. Vyskúšajte linecké kolieska podľa moderátorky Miriam Kalisovej.

SUROVINY:

500 g hladkej špaldovej múky, 200 g pomletých mandlí alebo mandľových lupienkov (nie mandľová múka), štipka himalájskej soli, 250 g 84%-ného studeného masla, 150 g pomletého trstinového alebo muscovado cukru, kôra a šťava zo stredne veľkého bio citrónu, 4 žĺtky

POSTUP: 

Všetky ingrediencie dôkladne odvážime a zmiešame v miske rukami na kompaktné cesto. Na začiatku to bude vyzerať tak, že z toho nikdy cesto nebude, ale netreba sa vzdávať. Maslo sa bude pod rukami postupne topiť a vytvoríte úžasne hladké a vláčne cesto , s ktorým je radosť pracovať.
TIP: studené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle, bude sa vám ľahšie spracovávať s múkou.

Keď sa vám začne cesto pekne spájať dokopy, vyklopte ho na dosku, rozdeľte na 3 časti a poriadne každú guličku premieste. 2 z nich zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Tretiu časť si položte na dosku pokrytú potravinárskou fóliou, zakryte ju druhou časťou potravinárskej fólie a vyvaľkajte. Vďaka tomuto spôsobu sa ľahšie odlepujú vykrojené vzory, keď ich prenášame na plech.

Cesto vyvaľkáme na cca 2-3 mm, alebo podľa toho, ako ste doma zvyknutí. Ja mám rada, keď sú tenučké a trošku skaramelizované a preto si jeden plech vždy nechám trošku dlhšie v rúre, nech sú trošku viac zlatavé.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 6 – 9 minút. Podľa hrúbky cesta. Tenšie potrebujú menej času ako hrubšie. Zistíte to po prvom plechu, ako vám pečie rúra, tak jej všetko prispôsobte. Ja napríklad aj medovníčky, aj linecké musím piecť vo vrchnej tretine rúry, inak sa mi zo spodu pripečú o dosť skôr, ako stihnú zozlatnúť z vrchnej strany.

Upečené linecké koláčiky necháme vychladnúť na plechu a studené ich spájame lekvárom alebo džemom podľa vlastného výberu. Ja mám rada malinový, šípkový, ríbezľový alebo jahodový. Hotové linecké koláčiky odložíme do uzatvárateľnej nádoby.

Dobrú chuť! 

Špaldovo-mandľové linecké kolieska
Zobraziť galériu (4)
Špaldovo-mandľové linecké kolieska

Viac o téme: Miriam Kalisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu