Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bubeník Juraj Černý (†54): Spoveď o drogovej závislosti a alkohole!

Juraj Černý Zobraziť galériu (4)
Juraj Černý

BRATISLAVA - Zosnulý Juraj Černý bol nielen vynikajúci hudobník, ale podľa jeho blízkych aj skvelý človek. No aj on mal svojich démonov. Spadol totiž do závislosti od drog a alkoholu. Dokázal sa však z toho dostať a neskôr nemal problém rozprávať o tom verejne.

Juraj Černý bol zakladajúcim členom Tublatanky, neskôr však začal súbežne hrať aj so Slobodnou Európou. A práve s kolegami z druhej menovanej kapely sa dal na drogy. Išlo o heroín. 

Juraj niekoľko rokov pred svojou smrťou spomínal na toto obdobie v TV Bratislava. „Obdobie 90. rokov, to bolo o dušu, tam išlo o život. To sme ledva všetci prežili. Všetci sme sa tam dostali do tej prvej vlny drogovej, ktorá po revolúcii sem prišla. Všetci sme sa stali zrazu závislými na heroíne a každý si ratoval svoj život, ako vládal,” povedal Černý. „Niekto išiel na liečenie hneď, niekto po rokoch, niekto sa z toho dostal sám. Našťastie je to za nami,” dodal.  

Podrobnejšie sa vo februári 2012 rozrozprával pre denník SME. „Našou smolou asi bolo, že okolo nás vtedy ešte neexistovali žiadni závislí ľudia, na ktorých by sme videli, čo z nich urobili drogy. Jednoducho nám chýbal negatívny vzor. Netušili sme, do čoho ideme,” prezradil a netajil, že za jeho drogovaním stál jeden veľký omyl. „Ja som si vtedy hovoril, že kým si to nebudem priamo pichať, nemôžem sa stať závislým. Bola to blbosť, ale vtedy som to netušil. Po roku „jemného“ pošnupávania som bol totálne závislý. Množstvo kamarátov z našej partie zomrelo.”

Juraj sa z toho našťastie dostal podľa vlastných slov pomerne ľahko: „Skončiť s heroínom je ľahšie ako s fajčením, aspoň u mňa to tak bolo. Oveľa ťažšie bolo pre mňa skončiť s alkoholom, keďže spoločenský život rockera sa točí najmä okolo neho. S heroínom to prebehlo relatívne ľahko – dal som sa zavrieť na psychiatriu, za mesiac si odsral všetky bolesti spojené s detoxikáciou organizmu, a potom to už bolo v pohode.”

Černý ako oveľa väčší problém než drogy vnímal u seba alkohol. „Každý deň sme chodili do Mamuta na pivo. Každý deň bez výnimky, pričom som nešiel pod 15 pív denne, a to sme ešte pokračovali u Františkánov, kde sme si dávali niekoľko litrov vína na osobu,” netajil svoje závislosti hudobník. So všetkými sa nakoniec vysporiadal, no za úplne vyliečeného sa nepokladal. 

Juraj Černý pre Tv Bratislava: „Človek, ktorý sa dostane do takej závislosti raz, do takej ťažkej, tak nemôže už povedať do konca života, aj keď abstinuje, že je z toho vonku. Závislosť je taká pliaga, ktorá sa skončí, až keď sa za tebou zavrie rakva.”


Smútok slovenských hudobníkov: Bubeník Tublatanky († 54) je mŕtvy!

Príčina smrti Černého († 54) z Tublatanky: Chystal sa k lekárovi, smrť ho predbehla!

Hospodárová v slzách: Najskôr rozchod, teraz smrť najväčšej lásky!

Viac o téme: Juraj Černý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu