Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhada červenej tváre Simony Krainovej vyriešená

Simona Krainová Zobraziť galériu (4)
Simona Krainová

PRAHA - Modelka Simona Krainová bola začiatkom augusta prichytená na letisku so zvláštne sfarbenou pokožkou tváre. Ako sa aktuálne ukázalo, v jej prípade nešlo o alergiu ani kožnú chorobu. Ale týmto spôsobom upozorňuje na tých, ktorí trpia ochorením rosacea.

Kampaň Červená červené odštartovala v minulom roku ako lokálny projekt pre Českú a Slovenskú republiku k celosvetovej kampani Act on Red. Táto  aktivita má za cieľ zvýšiť povedomie o ochorení zvanom rosacea, čiže ružovka. Tvárou celosvetovej kampane sa stala Cynthia Nixon, známa predovšetkým ako predstaviteľka Mirandy Hobbsové zo seriálu Sex v meste. Tvárami pre kampaň Červená červené sa v minulom roku stali modelka Lucie Křížková a moderátor Libor Bouček. Tento rok sa do boja za príjemnejšie život pacientov s rosaceou pustila známa česká topmodelka Simona Krainová.

„V minulom roku, som si všimla, že sa Lucka Křížková a Libor Bouček zapojili do kampane, ktorá ma zaujala. Rosaceou, na ktorú kampaň upozorňuje, totiž trpí pár mojich známych a kamarátov a ja veľmi dobre viem, ako je pre nich život s týmto ochorením ťažký. Preto som sa rozhodla, že sa tento rok do kampane zapojím. Dúfam, že aj mojím prispením v kampani pomôžem nielen svojim priateľom, ale aj ostatným, ktorí týmto ochorením trpia,” vysvetľuje Simona, prečo sa stala ďalšou tvárou kampane.

No zapojenie do kampane nebolo pre Simonu vôbec ľahké, musela sa totiž nalíčiť tak, aby vyzerala, že rosaceou sama trpí. „Rosaceu spúšťajú vysoké teploty, vystavovanie sa slnečnému žiareniu aj športové aktivity, preto sme sa dohovorili, že si ružovku priveziem z dovolenky. A poviem vám, nebol to vôbec pekný zážitok, som zvyknutá, že sa za mnou ľudia otáčajú, ale toto bolo iné. Neveriace pohľady, niekedy až zhnusené, ma sprevádzali po celú cestu z letiska. Ľudia si ma aj fotili. Pripadala som si naozaj hrozne a dúfala som, že už budem čo najskôr doma, kde sa schovám pred svetom. Potom sa ešte nejaké fotky objavili v médiách s komentármi, či snáď neprídem o prácu, že vyzerám naozaj hrozne a čo sa mi tak mohlo stať. Úprimne som sa modlila, aby to celé čo najskôr skončilo a ja mohla konečne všetkým oznámiť, že som v poriadku, že je to len make-up... Je mi ale jasné, že moje pocity určite neboli nič proti tomu, čo musia denne prežívať ľudia, ktorí rosaceou naozaj trpia a nemôžu sa utešovať tým, že všetko za chvíľu skončí, budú sa môcť odlíčiť a všetko bude zase dobré,” uviedla krásna topmodelka.

Po svojich skúsenostiach Simona s ľuďmi, ktorí trpia ochorením rosacea, veľmi súcití. Na rozdiel od mnohých z nich ona však vie, že na tento problém už existuje účinná liečba. „Viem, že je to ťažké, ale nehanbite sa, a ak trpíte príznakmi, ako je začervenanie pokožky tváre, nepríjemné svrbenie, pálenie a podobne, neváhajte sa s tým zveriť svojmu praktickému lekárovi či dermatológovi. Len oni totiž môžu ochorenie správne diagnostikovať a účinne vám pomôcť. Môžu vám predpísať účinný gél, ktorý vám pomôže vrátiť sa späť k príjemnému životu bez hanby z vašej tváre,” vyzýva Simona všetkých, ktorí majú problémy pripomínajúce príznaky ružovky.

Rosacea je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré postihuje okolo 40 miliónov ľudí na celom svete. V Českej republike ňou podľa odhadov trpí 1 človek z 20 (až 500 000 Čechov).

Bežným symptómom u ľudí trpiacich rosaceou je viditeľné začervenanie tváre. Pacienti s týmto ochorením sa často stretávajú s pretrvávajúcou začervenalosťou tváre a opakujúcim sa "rumencom" na čele, brade, lícach a dolnej polovici nosa. V extrémnych prípadoch sa objavujú aj pupienky a hnisavé pľuzgieriky, zhrubnutie kože alebo pocit pálenia a pichania v tvári.

Mnohí ľudia trpiaci rosaceou si často myslia, že majú iba citlivejšiu pokožku ako iní. Neuvedomujú si, že by ich problémy mohli byť spojené s ochorením rosacea.

Začervenalosť v tvári má významný emočný a psychický dopad na pacientov. Mnohí z nich prežívajú úzkosť, rozpaky, pocit nízkeho sebavedomia a spoločenskej izolácie. Napriek tomu je úroveň povedomia o tomto ochorení u verejnosti pomerne nízka, a to aj medzi pacientmi, ktorí ním trpia. Často sa stretávajú s nedostatkom informácií o svojom zdravotnom stave, ako aj neexistenciou záujmových skupín pacientov a nedostatkom odborných zdrojov.

Kampaň Červená červené

Kampaň Červená červenej, ktorú podporuje spoločnosť Galderma SA, je súčasťou globálneho programu Act on Red. Jej cieľom je pravidelne prinášať aktuálne informácie a odborné zdroje pacientom trpiacim začervenalosťou v tvári spojenú s rosaceou, a zvýšiť tak celkové povedomie o tejto chorobe a možnostiach liečby.

Touto chorobou trpia napríklad aj princ Harry, či známa herečka a tvár kampane Act on Red, Cynthia Nixon, u ktorej bola choroba diagnostikovaná v 30-tich rokoch. Tá o svojich pocitoch hovorí: „Všetci chceme urobiť dobrý prvý dojem a nie je tak divu, že vzhľad kože hrá kľúčovú úlohu v tom, ako sa cítime a ako nás ostatní vnímajú. Začervenanie tváre ovplyvňovalo moju sebadôveru na pľaci a pri veľkých spoločenských udalostiach. Ako teenager som sa snažila zvládnuť to, o čom sme si myslela, že je akné. Keď u mňa potom dermatológ diagnostikoval rosaceu, bola to potom veľká úľava, pretože zmenil spôsob, akým môžem bojovať s príznakmi a lepšie pochopiť svoje spúšťače. Programy, ako je napríklad Act on Red, pomáhajú ľuďom rozpoznať ich príznaky a získať odbornú pomoc.”

Viac o téme: Simona Krainová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu