Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajomstvá kultového Slunce, seno, jahody: 11 pikošiek, o ktorých ste netušili!

Trilógia Slunce, seno si za 30 rokov získala poriadne veľkú základňu svojich fanúšikov. Zobraziť galériu (13)
Trilógia Slunce, seno si za 30 rokov získala poriadne veľkú základňu svojich fanúšikov. (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

HOŠTICE - Obľúbená trilógia režiséra Zdeňka Trošku Slunce, seno... sa na obrazovkách českých a slovenských domácností objavuje už dlhých 30 rokov. Za ten čas sa komédie stali nesmrteľnými a každý rok si ich pozrie nespočetné množstvo divákov. Televízia Markíza včera odvysielala prvú časť. Pri tej príležitosti prinášame pikošky z filmu, o ktorých ste zrejme ani len netušili.

Je známe, že Zdeněk Troška do svojej trilógie Slunce, seno obsadil aj niekoľko obyvateľov Hoštíc. Málokto však vie, že predstaviteľky Kelišky (Marie Švecová) a Konopnice (Marie Pilátová) boli v skutočnosti sesternice.
Zobraziť galériu (13)
Je známe, že Zdeněk Troška do svojej trilógie Slunce, seno obsadil aj niekoľko obyvateľov Hoštíc. Málokto však vie, že predstaviteľky Kelišky (Marie Švecová) a Konopnice (Marie Pilátová) boli v skutočnosti sesternice.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Scénu z filmu Angelika, markíza anjelov, ktorú v komédii sledovala Škopková, museli na požiadanie režiséra Zdeňka Trošku znova nadabovať. Pôvodný dabing totiž podľa neho nebol použiteľný.
Zobraziť galériu (13)
Scénu z filmu Angelika, markíza anjelov, ktorú v komédii sledovala Škopková, museli na požiadanie režiséra Zdeňka Trošku znova nadabovať. Pôvodný dabing totiž podľa neho nebol použiteľný.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

„Pinďo, trhej!“ táto veta vďaka trilógii Slunce, seno prakticky zľudovela. No zrejme len málokto vie, že slávny pes mal v skutočnom živote za paničku Helenu Růžičkovú. Volal sa Fredy.
Zobraziť galériu (13)
„Pinďo, trhej!“ táto veta vďaka trilógii Slunce, seno prakticky zľudovela. No zrejme len málokto vie, že slávny pes mal v skutočnom živote za paničku Helenu Růžičkovú. Volal sa Fredy.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Ako spoluautor scenára Petr Markov v minulosti prezradil, zástupcovia Českých železníc mali na filmy Zdeňka Trošku ťažké srdce. Dokonca sa sťažovali riaditeľovi Barrandova, že nikde v Česku nejazdí vlak, v ktorom by boli cestujúci nútení presadať si, aby sa vagón neprevrátil.
Zobraziť galériu (13)
Ako spoluautor scenára Petr Markov v minulosti prezradil, zástupcovia Českých železníc mali na filmy Zdeňka Trošku ťažké srdce. Dokonca sa sťažovali riaditeľovi Barrandova, že nikde v Česku nejazdí vlak, v ktorom by boli cestujúci nútení presadať si, aby sa vagón neprevrátil.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Trilógia v skutočnosti vznikla úplnou náhodou. Zdeněk Troška totiž na každoročnej schôdzi v Barrandove namietal proti dovozu talianskych komédií. Vtedajší riaditeľ mu teda povedal, nech natočí nejakú českú.
Zobraziť galériu (13)
Trilógia v skutočnosti vznikla úplnou náhodou. Zdeněk Troška totiž na každoročnej schôdzi v Barrandove namietal proti dovozu talianskych komédií. Vtedajší riaditeľ mu teda povedal, nech natočí nejakú českú.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Slunce, seno, jahody, sú jediným filmom v trilógii, v ktorom zaznie krstné meno starého Škopka (Stanislav Tříska). Meno Vladimír vykríkne Škopková (Helena Růžičková) vo chvíli, keď sa s babičkou (Erna Červenová) háda kvôli „hovnu“ v ruke.
Zobraziť galériu (13)
Slunce, seno, jahody, sú jediným filmom v trilógii, v ktorom zaznie krstné meno starého Škopka (Stanislav Tříska). Meno Vladimír vykríkne Škopková (Helena Růžičková) vo chvíli, keď sa s babičkou (Erna Červenová) háda kvôli „hovnu“ v ruke.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Hneď v úvodnej scéne filmu kráča Keliška stvárnená neherečkou Mariou Švecovou po poli. V skutočnosti išlo o úplne posledný natočený záber.
Zobraziť galériu (13)
Hneď v úvodnej scéne filmu kráča Keliška stvárnená neherečkou Mariou Švecovou po poli. V skutočnosti išlo o úplne posledný natočený záber.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Pôvodná verzia filmu bola o 10 minút dlhšia. Na príkaz komunistov museli byť vystrihnuté niektoré scény. Tie však nakoniec Zdeněk Troška použil v Slunce, seno a pár facek. Zaujímavosťou tiež je, že režisér pri písaní scenára vychádzal zo svojich zážitkov z detstva, ktoré prežil práve v Hošticiach. Keď si potom scenár prečítala jeho mama, zložila si okuliare a povedala: „No, tiež si tam o nás nemusel písať všetko.“
Zobraziť galériu (13)
Pôvodná verzia filmu bola o 10 minút dlhšia. Na príkaz komunistov museli byť vystrihnuté niektoré scény. Tie však nakoniec Zdeněk Troška použil v Slunce, seno a pár facek. Zaujímavosťou tiež je, že režisér pri písaní scenára vychádzal zo svojich zážitkov z detstva, ktoré prežil práve v Hošticiach. Keď si potom scenár prečítala jeho mama, zložila si okuliare a povedala: „No, tiež si tam o nás nemusel písať všetko.“  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Veta „Nezastavujem, máme zpoždění,“ k trilógii Slunce, seno... neodmysliteľne patrí. No podľa režiséra Zdeňka Trošku nešlo o žiaden výmysel. Niektoré vlaky v stanici Hoštice vraj v prípade meškania skutočne nezastavovali. Prekvapivou informáciou je tiež to, ako skončila vlaková sprievodkyňa Helenka. Hovorí sa, že podľahla drogám a tie ju nakoniec úplne zničili. Jej najbližší však tvrdia, že v roku 2002 zomrela vo veku 36 rokov na vrodenú poruchu srdca.
Zobraziť galériu (13)
Veta „Nezastavujem, máme zpoždění,“ k trilógii Slunce, seno... neodmysliteľne patrí. No podľa režiséra Zdeňka Trošku nešlo o žiaden výmysel. Niektoré vlaky v stanici Hoštice vraj v prípade meškania skutočne nezastavovali. Prekvapivou informáciou je tiež to, ako skončila vlaková sprievodkyňa Helenka. Hovorí sa, že podľahla drogám a tie ju nakoniec úplne zničili. Jej najbližší však tvrdia, že v roku 2002 zomrela vo veku 36 rokov na vrodenú poruchu srdca.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Takmer celý  film Slunce, seno, jahody sa natáčal v Hošticiach. Scény, v ktorých pani učiteľka Hubičková (Jiřina Jirásková) spieva, však vznikali v dedine Dobrš. Zaujímavosťou tiež je, že herečka mala od vedenia Barrandova zákaz natáčania. Režisérovi Troškovi sa ju však vďaka malému klamstvu podarilo napriek tomu obsadiť.
Zobraziť galériu (13)
Takmer celý film Slunce, seno, jahody sa natáčal v Hošticiach. Scény, v ktorých pani učiteľka Hubičková (Jiřina Jirásková) spieva, však vznikali v dedine Dobrš. Zaujímavosťou tiež je, že herečka mala od vedenia Barrandova zákaz natáčania. Režisérovi Troškovi sa ju však vďaka malému klamstvu podarilo napriek tomu obsadiť.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Veronika Kánská (vľavo), ktorá v komédii stvárnila nezabudnuteľnú Blaženu, mala v čase natáčania iba 16 rokov. No predstaviteľka jej sokyne Miluny, Petra Pyšová, mala dokonca ešte o rok menej. Málokto tiež vie, že rovnako, ako sa dievčatá nemali v láske pred kamerou, neboli ich vzťahy o nič lepšie ani v realite.
Zobraziť galériu (13)
Veronika Kánská (vľavo), ktorá v komédii stvárnila nezabudnuteľnú Blaženu, mala v čase natáčania iba 16 rokov. No predstaviteľka jej sokyne Miluny, Petra Pyšová, mala dokonca ešte o rok menej. Málokto tiež vie, že rovnako, ako sa dievčatá nemali v láske pred kamerou, neboli ich vzťahy o nič lepšie ani v realite.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Scénku, v ktorej babička ufujazdila na posteli, filmári natočili tak, že pod perinu schovali muža, ktorý nevšedné vozidlo riadil a brzdil. V pozadí vidieť rodný dom Zdeňka Trošku.
Zobraziť galériu (13)
Scénku, v ktorej babička ufujazdila na posteli, filmári natočili tak, že pod perinu schovali muža, ktorý nevšedné vozidlo riadil a brzdil. V pozadí vidieť rodný dom Zdeňka Trošku.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu