Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drsný osud hviezdneho doktora Káju zo Slunce, seno: Smrť, akú si nezaslúžil!

Josef Stárek sníval o hereckej kariére. Namiesto toho prišla skorá smrť. Zobraziť galériu (4)
Josef Stárek sníval o hereckej kariére. Namiesto toho prišla skorá smrť.

HOŠTICE – Sláva ho priviedla do hrobu! Pri príležitosti tridsiateho výročia trilógie Slunce, seno vyplávali na povrch nielen veselé situácie a spomienky spojené s kultovými filmami. Autori špeciálnej knihy venovanej týmto trom komédiám sa zamerali aj na osudy hlavných hrdinov, pričom niektoré z nich boli naozaj smutné. Neľahký osud postihol po nakrúcaní napríklad Josefa Stárka (†48), ktorý sa preslávil ako doktor Kája. Odišiel totiž zo sveta pomerne skoro a posledné roky jeho života neboli vôbec ružové.

Nie je žiadnym tajomstvom, že režisér Zdeněk Troška obsadzoval do svojich filmov často aj nehercov bez akýchkoľvek skúseností z umeleckej brandže. Popularitu a slávu takýmto spôsobom nadobudol napríklad aj Josef Stárek, ktorý v Slunce, seno stvárnil doktora Káju. K hviezdnej trilógii sa dostal úplnou náhodou, no jediné stretnutie so spomínaným tvorcom navždy zmenilo jeho život.

Josef pracoval ako čašník v nočnom gay klube, kam sa chodili známi umelci často zabávať. Troška si v špeciálnej knihe denníka Blesk zaspomínal na svoje prvé stretnutie s ním. „Keď ma zbadal, len zvolal: ‚Režisér! A živý! Baby, pomoc!’,” prezradil Zdeněk, ktorý tejto zaujímavej postavičke po niekoľkých rokoch skutočne ponúkol rolu vo svojom filme. Keďže ale bolo prvého apríla, Stárek nebral režisérove slová vážne. „Povedal, že tomu uverí až vtedy, keď pre neho príde limuzína. Tak som pre neho poslal volgu. Prišiel k nej sprevádzaný servírkami a kuchármi. Keď vystupoval, tak im mával a kričal: ‚Zbohom, Hollywood volá.’,” vyrozprával veselý zážitok Troška.  

Svoju hviezdnu kariéru si potom hoštický doktor aj patrične užíval. Doplatil však na svoju dôverčivosť. „Bol to bohém. Keď sa stal vďaka filmom slávnym, nalepili sa na neho mužskí prostitúti. Niekoľkokrát ho aj okradli. Doplatil na podsvetie nočných podnikov,” zaspomínal si na smutný osud Josefa herec Václav Glazar, známy z Kameňáku. Povráva sa tiež, že Stárek pred svojou smrťou veľa pil. Dôvodom bol vraj rozchod s priateľom. V roku 1998 ho nakoniec zradilo srdce. Pred milovanou kamerou stál naposledy štyri roky predtým, neskôr sa živil ako predavač párkov v ZOO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu