Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Známy slovenský herec o pobyte vo väzení: Znášal som to dlhé roky

Herec Oldo Hlaváček Zobraziť galériu (3)
Herec Oldo Hlaváček

BRATISLAVA - Zaspomínal na ťažké chvíle! Asi málokto vie, že Oldo Hlaváček (79) patrí k ľuďom, ktorí si nejakú tú chvíľu posedeli vo väzení. Za mreže sa dostal z dôvodu, že jednoducho nedokázal držať ústa zatvorené a kritické myšlienky o politickej scéne si v roku 1957 nenechal pre seba. Ako tvrdí, jediný rok odsúdenia sa s ním vliekol poriadne dlhú dobu jeho života.

Útrapy nespravodlivo väznených a odsúdených za bývalého režimu od štvrtka v Bratislave pripomína tabuľa na múre väznice, ktorá je súčasťou Justičného paláca. Toto miesto asi najviac symbolizuje, čím odporcovia minulého režimu museli prejsť v období rokov 1948 až 1989. Spomedzi kňazov to bol aj rímskokatolícky kňaz a salezián Anton Srholec. Asi menej ľudí vie, že za mrežami tu skončil pred vyše 60-timi rokmi aj vtedy mladík, dnes známy herec Oldo Hlaváček.

Hlaváček počas svojho pobytu v internáte napísal v roku 1957 list mame, v ktorom kriticky opísal politickú situáciu. „Ten náš režim bol vtedy doslova v putách iného štátu a to mne bolo také nepríjemné..., práve proti týmto strašidelným putám som sa snažil nie bojovať, ale ohovárať to, kde sa len dalo a hovoriť, prečo by nás mali v drápoch držať takí silní takých slabučkých,” spomína Hlaváček na motiváciu listu.

Písal v ňom o vtedajších predstaviteľoch Sovietskeho zväzu, ktorí podľa jeho slov Československo doslova ušliapavali. List vhodil do bežnej poštovej schránky na ulici a do dvoch hodín si po neho prišla polícia - tajní v civile. Dodnes je presvedčený o tom, že niekto vedel, že list píše, „pretože som bol aj prostoreký, tak som aj hovoril, čo tej mame píšem”. Navyše na internáte mal jediný rádio, na ktorom počúval Slobodnú Európu a reláciu Volá Londýn. Keď ho policajti zapli, práve sa ozvala známa zvučka.

Za to, že Hlaváček v spomínanom liste sovietov nazval uzurpátormi a zloduchmi, odsúdili ho na jeden rok za poburovanie proti republike. Hlaváček pripomína, že za politických väzňov na rozdiel od ostatných odsúdených trpeli aj rodiny odsúdených a väznených. „Ja sám som ten rok odsúdenia znášal dlhé roky,” dodal. Po rokoch v divadle bol navrhnutý na ocenenie zaslúžilý umelec, ale nedostal ho. Staré odsúdenie sa vlieklo aj s hercovými deťmi. 

Konfederácia politických väzňov chce odhaliť pamätné tabule na všetkých miestach utrpenia týchto ľudí. Zatiaľ je takýchto tabúľ vyše 220, nie všetky sú však umiestnené na budovách väzníc. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu