Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Leopoldove si pripomenú nespravodlivo väznených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V Leopoldove sa bude v sobotu konať pietna spomienka na nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom. Pripravila ju Konfederácia politických väzňov Slovenska a Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Program sa začne o 9:00 svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca, ktorej hlavným celebrantom bude trnavský arcibiskup Ján Orosch. Po svätej omši bude nasledovať uctenie relikvií blažených hieromučeníkov väznených v Leopoldove - Pavla Petra Gojdiča, Vasiľa Hopku a Metoda Dominika Trčku.

O 11:00 bude pietna spomienka pri pamätnej tabuli v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Leopoldove s kladením vencov a prejavmi hostí. Po nej bude krátka spomienka pri pamätníku obetí leopoldovskej vzbury z roku 1990.

Približne napoludnie bude nasledovať návšteva bývalého väzenského cintorína s pietnou spomienkou pri pamätníku Pavla Gojdiča, Metoda Trčku a ostatných politických väzňov, ktorí zomreli v leopoldovskej väznici. Program bude ukončený panychídou pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu