Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zomrel herec Bronislav Križan (†71), známy z filmu Živý bič

Emília Vášáryová a Bronislav Križan vo filme Námestie svätej Alžbety
Emília Vášáryová a Bronislav Križan vo filme Námestie svätej Alžbety (Zdroj: ČSFD)

BRATISLAVA - Vo veku 71 rokov vo štvrtok zomrel slovenský herec Bronislav Križan. Potvrdila to PR manažérka Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 2. januára 2013 o 13.00 h v bratislavskom krematóriu.

Smútok zo smrti Bronislava Križana zdieľa aj jeden z jeho najlepších priateľov, herec Ján Mistrík. "Odišiel človek, ktorého som mal nesmierne rád. Bol to kamarát, s ktorým som sa 30 rokov stretával na jednom javisku," uviedol Mistrík. Dodal, že v poslednom čase nemohli byť v dôsledku Križanovej vážnej choroby v častom kontakte. "Ale spomienky, ktoré na neho mám, sú tie najlepšie, aké len môžu byť," vyznal sa Mistrík.

Križan absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Začínal v nitrianskom divadle, od roku 1972 bol členom Poetickej scény v Bratislave. Neskôr pôsobil v hereckom súbore Divadla Nová scéna, kde zotrval do roku 1998. V rokoch 1996 až 1998 bol umeleckým šéfom tohto divadla. Tiež pôsobil ako pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave a venoval sa i dabingu. Od polovice 60. rokov sa uplatnil aj v divadle a televízii. Diváci ho môžu poznať napríklad zo snímok Námestie svätej Alžbety (1965), Živý bič (1966), Nevesta hôľ (1971), Veľká noc a veľký deň (1974), Vojaci slobody (1975), Choď a nelúč sa (1979), Kluci z bronzu (1980). V roku 2010 mu Literárny fond udelil cenu za celoživotné dielo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu