Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nehoda Dary Rolins: Chaos na súde!

Dara Rolins počas januárového pojednávania. Zobraziť galériu (12)
Dara Rolins počas januárového pojednávania.

PRAHA - Zmätok počas procesu! Nepresnosti v dokumentácii polície a rozdielne závery znalcov dnes boli hlavnými črtami súdneho prípadu Dary Rolins obvinenej z usmrtenia z nedbanlivosti. Speváčka, ktorej hrozí šesťročné väzenie, sa pojednávania tentokrát nezúčastnila, keďže sa nachádza na dovolenke na ostrove Bali.

Rolins so svojím vozidlom Mercedes Benz v júli 2010 prechádzala ulicou v Šáreckom údolí. V pravotočivej zákrute sa zrazila z nezistených príčin s vodičom na skútri. Muž po troch hodinách v nemocnici svojim zraneniam podľahol.
   
Z výsluchu znalca v odbore cestnej dopravy vyplynulo, že Rolins svojím automobilom na neprehľadnej ceste nevytvorila náhlu prekážku a motocyklista na ňu mohol reagovať. Jeho záver, že výpoveď Rolins považuje za technicky prijateľnú, sudkyňa spochybnila. Rovnako tak s jeho výpočtami a spôsobom spracovania posudku nesúhlasili prítomní odborníci z Ústavu súdneho inžinierstva v Brne. "Uvedomujete si, že váš posudok rozhoduje o ľudských osudoch?" upozornila znalca sudkyňa Zápalková. Znalec predvolaný obhajobou však na svojich záveroch o mieste stretu automobilu s motocyklom trval, len pripustil niekoľko nepresných vyjadrení.
   
Z výsluchov policajtov, ktorí nehodu vyšetrovali, vyšlo najavo, že v jej dokumentácii boli nepresnosti. Tie mohli podľa obhajoby ovplyvniť znalcov, ktorých názory o mieste stretu sa rozchádzajú. Protokol bol napríklad opravovaný a niektoré fotografie z miesta nehody dodané s časovým oneskorením. Podľa zástupcov Ústavu súdneho inžinierstva bolo pochybenie polície napravené a výsledky svedčia o tom, že ak by Rolins išla vo svojom jazdnom pruhu, s motocyklom by sa minula.
   
Speváčka je obvinená z usmrtenia z nedbanlivosti. Vlani žalobcovi zamietli sťažnosť, ktorú si podala proti začatiu trestného stíhania. Obhajca Rolins neúspešne podal námietku proti nedostatočnému času na spracovanie znaleckých posudkov a obvinil zo zaujatosti zástupcu Ústavu súdneho inžinierstva.
   
V závere dnešného rokovania sa súd zaoberal okolnosťami úmrtia motocyklistu (†62). Znalec v odbore súdneho lekárstva predvolaný obhajobou uviedol, že smrť nastala vinou poúrazového šoku s prihliadnutím k zdravotnému stavu obete. Upozornil, že muž bol pred príchodom do nemocnice pri vedomí a pitevnú správu označil za "neúplnú, nepreskúmateľnú a vädnú". Proti tomu sa ohradili zamestnanci Ústrednej vojenskej nemocnice, ktorí vykonávali pitvu.
   
Populárna speváčka čelila obvineniu predvlani, štátna zástupkyňa ho však po jej sťažnosti stiahla pre nedostatok dôkazov. O niekoľko mesiacov neskôr ju však polícia obvinila znovu, dôvodom bol nový znalecký posudok, podľa ktorého išla v protismere, a preto je za smrť vodiča zodpovedná. Sudkyňa obvodného súdu pre Prahu 2 dnes pojednávanie odročila na 16. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu