Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ONLINE Piata zmenka je na súde: Svedok mal za jej predaj od Kočnera získať pol milióna eur

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pojednávanie v prípade obžaloby z falšovania miliónových zmeniek pokračuje v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Obžalovaným je v prípade Marian Kočner a Pavol Rusko, ktorý sa ale na pojednávanie nedostavil.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Na poslednom hlavnom pojednávaní vypovedal aj jeden z najbohatších Slovákov Milan Fiľo
  • Fiľo, rovnako ako svedkovia predtým, vypovedal, že o zmenkách nevedel,
  •  Ako svedkyňa vypovedala aj redaktorka Nina Sobotovičová
  • Kočnera nahnevalo, že si ho Sobotovičová počas jedného telefonátu nahrávala bez jeho vedomia
  • Súdne pojednávanie sa koná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave práve preto, aby sa ho mohol zúčastňovať aj Kočner
  • Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Volzovej a prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka

12:30 Advokát Mandzák hodnotí priebeh procesu

​11:45 Vyjadruje sa prokurátor Šanta.

11:39 Nasleduje obedná prestávka do 12:55, po ktorej sa opäť bude pokračovať v čítaní listinných dôkazov. 

11:31 Pohovej pokračuje v čítaní listinných dlkazov. Ide o výpis z Obchodného registra. 

11:30 Martin Pohovej dočítal listinné dôkazy a vyjadruje sa k nim Marian Kočner. 

10:56 Po krátkej prestávke sa pokračuje v čítaní listinných dôkazov. Číta už tradične Martin Pohovej.

10:40 Nasleduje krátka prestávka, po nej pravdepodobne už nepríde žiadny svedok a budú sa vykonávať dôkazy. 

10:38 "Obžalovaný Kočner sa snažl prostredníctvom piatej zmenky zdiskreditovať rôzne osoby, ako aj oklamať Markízu touto zmenkou," povedala Lucia Tandlich. Výsluch svedka je ukončený.

Ivan Cvik na súde s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom vypovedal k piatej zmenke.
Zobraziť galériu (5)
Ivan Cvik na súde s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom vypovedal k piatej zmenke.  (Zdroj: Maarty)

10:36 Marian Kočner sa môže vyjadriť. Tvrdí, že nikdy v živote nevidel kópiu zmenky, ktorá bola na súde predložená. K výpovedi svedka sa chce vyjadriť neskôr, keď obhajoba predloží ďalšie listinné dôkazy. 

10:34 Klemanič sa ešte pýta na to, či Andrej Šabik Cvikov kamarát. "Nie, je možné, že sme si potykali, ale kamaráti nie sme," hovorí svedok. S Marianom Kočnerom si Cvik netyká. 

10:33 Marek Para sa pýta na to, koľko fotiek si zo zmenky Cvik vyhotovil. "Asi 5 alebo 6," hovorí svedok s tým, že fotil prednú aj zadnú stranu. Doplňujúcu otázku má aj Micha Mandzák. 

10:32 Kočner sa ďalej svedka pýta, či Cvik aj informácie predáva, ponúka alebo to robí aj na zákazku. "Konkrétna zákazka, napríklad analýza investícii, to robím na základe objednávky," hovorí svedok. 

10:31 Cvik údajne považoval Rozina za človeka, ktorý by mohol mať o zmenku záujem a mal to vyhodnotiť sám. 

10:29 Marian Kočner sa pýta aj na Alexandra Rozina, ktorému Cvik ponúkal zmenku. Rozin mal byť oslovený prostredníctvom pána Fifíka. Kočner vraj o tom nevedel a Rozin mu mal vynadať za to, že mu niekto niečo také ponúkal. 

10:28 Svedka sa ešte pýta aj Marian Kočner. "Vymenujte, prosím vás, všetkých potenciálnych záujemcov, ktorých ste našli sám alebo prostredníctvom priateľov," hovorí Kočner. Súd túto otázku nepripustil. 

10:24 Svedok hovorí, že zmenku ponúkal na predaj aj s možnosťou znaleckého posudku. Odpovedá tak na doplňujúce otázky obhajcu Mareka Paru. 

10:21 Svedka vypočúvajú už takmer hodinu a pol. Doplňujúce otázky má aj Daniel Lipšic, ktorý sa pýta, či svedok kontaktoval aj Daniela Lipšica. "Áno, kontaktoval som vás," hovorí Cvik. Otázka sa vraj týkala jeho spoločnosti, nie zmeniek a Lipšic mu neodpovedal. 

Cvik kontaktoval aj advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal z väzby Mariana Kočnera vynášať motáky. Kedy presne to bolo, to si svedok nepamätá. 

10:19 Pýta sa aj Martin Pohovej. Od svedka chce vedieť, či sa vie vyjadriť aj k podmienkam splatnosti zmenky. "Nie, neviem sa vyjadriť," odpovedá Cvik. 

10:15 Otázky má aj sudkyňa Pamela Záleská. P'ýta sa aj na to, či Cvik zbieral informácie aj na obžalovaného Mariana Kočnera. "Áno, v čase, keď ho zobrali do väzby," hovorí svedok. Klemanič sa pýta, z akej oblasti zbieral Cvik informácie. 

"Napríklad, keď si prečítate o korupčnej kauze, tak sa o to začnete zaujímať," hovorí svedok. 

10:14 Klemanič sa pýta, čím sa konkrétne Cvik živí. "Som spolumajiteľom v rôznych spoločnostiach," hovorí Cvik. S prokurátorkou Plhákovou má priateľský vzťah. 

10:12 Súd námietku uznal a dôkaz sa nevykoná. Kamenec sa teda pýta na to, či mu Cvik niekedy poslal fotografiu zmenky. "Je to možné," povedal Cvik. Kamenec ďalšie otázky nemá a pýta sa teraz predseda senátu Emil Klemanič. 

10:11 Tomáš Kamenec chcel predložiť dôkaz. Ide o komunikáciu medzi Cvikom a Kamencom. Obhajoba vykonanie dôlazu namieta. 

10:07 Ďalšie otázky svedkovi kladie Tomáš Kamenec. Pýta sa ho na rôzne emailové adresy a telefónne číslo. Cvik odpovedá kladne, že tie adresy pozná, jedna je jeho, druhá jeho priateľa a telefónne číslo je jeho. 

10:06 Otázky svedkovi teraz kladie splnomocnenec Daniel Lipšic. 

10:05 Kočner tvrdí, že Cvik mu kedysi hovoril, že jeho brat pracoval v Slovenskej informačnej službe, svedok to popiera. 

10:04 Kočner tvrdí, že poslal Kočnerovi list, aj mail aj sms-ku s tým, že ak bude niečo potrebovať, má ho kontaktovať. "Hej, bežne sú teraz v base mobily," hovorí Kočner. Prítomných to rozosmialo. 

10:02 Cvika sa pýta aj Marian Kočner. "Máte brata?" pýta sa Kočner. "Áno, mám," hovorí s tým, že jeho brat je dôchodca. 

09:53 Svedok mal zmenku ponúkať aj Milanovi Krajniakovi či Lucii Nicholsonovej. Pozná sa aj s Tomom Nicholsonom. "V rámci našich rozhovorov je možné, že som spomínal zmenku," hovorí svedok. Cvik tvrdí, že si myslel, že Krajniak osloví zástupcu Markízy. "Bola to žiadosť pána Kočnera, aj pri Sulíkovi aj pri Krajniakovi," hovorí svedok. 

09:45 Cvik sa vraj stretol aj s prokurátorkou Generálnej prokuratúry Janetou Plhákovou, ktorú požiadal, aby ponúkla zmenku niekomu, koho pozná. Stretol sa s ňou osobne, ale komunikoval s ňou aj prostredníctvom iných telekomunikačných prostriedkov. 

09:42 Marek Para sa pýta na piatu zmenku. "Kontaktovali ma príslušníci Národnej kriminálnej agentúry. Predpokladám, že o nej už vedeli," hovorí svedok. Zmenku vraj odfotil na toaletách hotela za prítomnosti Mariana Kočnera. 

Digitálnu formu fotografie ešte má a je ochotný ju poskytnúť. Vytlačenú kópiu odovzdal vyšetrovateľom Cvik sám. 

09:39 Výsluch vedie Marek Para, ktorý sa svedka pýta na to, čím sa živí. "Analýzou informácií," odpovedal Cvik, ale nič bližšie k tomu nepovedal. Na príslušníkov Slovenskej informačnej služby vraj nemá žiadne kontakty. 

09:36 Kočner mal Cvikovi poskytnúť aj finančné prostriedky. "Pán Kočner, napriek tomu, ako je medializovaný, tak si dovolím povedať, že je veľa takých ľudí, ako som ja, že sa dostanú do problémov a pán Kočner mi pomohol," hovorí Cvik s tým, že suma sa pohybovala v desiatkach tisíc eur a Kočner to urobil zadarmo. Svedok bol trestne stíhaný a bol aj odsúdený za ekonomickú trestnú činnosť. 

09:32 Zmenka bola vystavená na vyše 26 miliónov eur s dátumom splatnosti v máji 2016. Šanta dal dôkaz, ktorý čítal k nahliadnutiu aj svedkovi, ktorý potvrdil, že ide o zmenku, ktorú mal pre Kočnera predať. 

09:30 Prokurátor teraz navrhol prečítať zmenku, ktorú predložil súdu na prvom pojednávaní 22.7. 2019. Obhajca Marek Para namieta, že chceli dodať materiály o tom, ako bola zmenka získaná. Súd aj napriek tomu povoľuje zmenku prečítať. 

09:28 Cvik hovorí aj o tom, že raz sa v nákupnom centre stretol aj s druhým obžalovaným pavlom Ruskom. "On vychádzal z kaviarne, ja som išiel do kaviarne," hovorí s tým, že nikdy sa nerozprávali a mali sa stretnúť ešte "pred zmenkami".

09:21 Provízia z predaja zmenky mala byť podľa Cvika okolo 250 až 500-tisíc eur. To, či boli podpisy pravé alebo nie, neskúmal. Kočner ho vraj ubezpečoval, že je všetko v poriadku a má k nim aj všetko zmluvy.

09:18 Šanta sa pýta, či si svedok pamätá ešte nejakých ľudí, ktorým zmenku ponúkal. "Aj pánovi Rozinovi, ten to však zavrhol hneď na nejakom druhom stretnutí s mojím človekom. Ponúkal som ju aj Markíze, tí neodpovedali vôbec," hovorí svedok. 

09:14 Svedok si zmenku odfotil a potom vytlačil. Hovorí, že takúto kópiu aj preposlal. "Kvôli investorom, aj kvôli mojej ochrane, aby si ju mohli dať verifikovať," hovorí Cvik. Zmenku ponúkal rôznym investičným ruským skupinám. 

Tretí deň pojednávania v kauze zmenky, Kočner prichádza na súd

09:10 "Pán Kočner ma poprosil, či by som mu nepomohol s predajom zmenky. Ponúkol som ich nejakým investorom. Keď sa však začalo o zmenkách písať, záujem o odkúpenie upadal," hovorí svedok. Podľa neho bola zmenka pravá a bola podpísaná Ruskom a Kočnerom. 

09:06 Cvik na úvod povedal, že nie je viazaný mlčanlivosťou a vypovedať môže. Hovorí, že s Marianom Kočnerom sa stretol naposledy asi v apríli 2017. Rozprávali sa aj o zmenkách. 

08:59 Pred súdom sedí Ivan Cvik, ktorého predvolal prokurátor Ján Šanta. Cvik vypovedá, že pozná obžalovaného mariana Kočnera približne 7-8 rokov. Cvikova výpoveď sa má týkať piatej tzv. piatej zmenky. 

08:57 Tretí deň tohtotýždňového maratónu pojednávaní sa začína. Na súde je prítomný aj Marian Kočner, Pavol Rusko opäť chýba. 

ONLINE Piata zmenka je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na utorkovom pojednávaní vypovedala redaktorka Nina Sobotovičová, ktorá písala bakalársku prácu o kauze Gamatex. V rámci nej spravila rozhovor s Marianom Kočnerom aj Pavlom Ruskom. Tí jej mali podať kauzu miestami rozdielne. V Sobotovičovej práci sa nachádzajú aj Ruskove a Kočnerove podpisy. 

Kočnerovi a Ruskovi sa rúca obhajoba: FOTO Svedkovia o zmenkách nevedia, usvedčiť ich môže bakalárka

Vypovedať prišiel aj jeden z najbohatších Slovákov, ktorý kedysi spoluvlastnil Markízu. Fiľo vypovedal rovnako ako väčšina svedkov pred ním. Ani on si nespomína na žiadne zmenky a tvrdí, že sa o nich dozvedel až z médií. 

Pojednávanie v kauze falšovania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

V pondelok vypovedala Karolína Kočnerová, ktorá mala spochybniť svedectvo Petra Tótha. Na lavici svedkov však pôsobila neisto a veci sa jej značne plietli. Podľa jej výpovede sa s Tóthom, ktorý svedčil v neprospech Kočnera, prestala stretávať v momente, keď povedal, že si mal podnikateľ z mafiánskych zoznamov objednať vraždu novinára Jána Kuciaka.

"Môj otec by tohto nebol nikdy schopný," povedala Kočnerová. Pokračovalo sa aj v čítaní zo šifrovanej aplikácie Threema, ktorú obhajoba stále namieta s tým, že je získaná nezákonne. Z tej istej Threemy však prečítal vetu aj Kočner.

Karolína Kočnerová
Zobraziť galériu (5)
Karolína Kočnerová  (Zdroj: Jan Zemiar)

Na posledné tohtotýždňové pojednávanie by mali prísť poslední svedkovia, v polovici novembra by už mali prísť na súd aj znalci. 

Pojednáva sa vo väznici

Doterajšie pojednávania sa konali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, na ktorý Kočner neprišiel. Za prísnych bezpečnostných podmienok ho tak previezli do Justičného paláca v Bratislave. Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi.

Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná. Momentálne je však Kočner vo väznici v Nitre, kde študoval spis k vražde Jána Kuciaka. V Nitre je vo väzbe aj jeho volavka a ďalšia obvinená v prípade vraždy Alena Zsuzsová.

Kauza zmenky

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom mali vyhotoviť štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mali práve Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia.

Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Urobila tak sudkyňa Maruniaková, ktorá sa spomína aj v Kočnerovej Threeme, údajne na príkaz Moniky Jankovskej. Markíza sa však odvolala. Kočner je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pričom porkurátor už podal obžalobu. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej.

Viac o téme: ZmenkyPojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu