Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výskumné agentúry sa búria: Prekáža im príprava zákona o moratóriu, odopieranie práva občanom

Moratórium by sa podľa agentúr predĺžovať nemalo Zobraziť galériu (3)
Moratórium by sa podľa agentúr predĺžovať nemalo (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Len prednedávnom sa nechali vysokí predstavitelia slovenskej politiky Andrej Danko a Robert Fico počuť, že nie sú spokojní s terajším stavom moratória volebných prieskumov pred voľbami. Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA) sa v týchto dňoch búri a možné predĺžovanie moratória z dnešných 14 dní jasne kritizuje.

Vody v tejto téme rozbúril predseda NR SR Andrej Danko, ktorý tvrdí, že s prieskumami sa podvádza. „Na Slovensku sa s prieskumami podvádza,“ zdôvodnil Danko svoje návrhy. Tvrdí, že v súčasnosti neexistuje žiaden mechanizmus, ako kontrolovať ich metodiku. Prieskumy sú podľa neho manipulatívnym nástrojom.

Šéf Smeru Robert Fico dokonca vyhlásil, že s Dankovym návrhom o 30 dňoch moratória volebných prieskumov, ktoré šéf parlamentu navrhol počas tlačovej konferencie súhlasí a bol by ochotný ho predĺžiť aj na 60 dní. „Manipulácia s prieskumami verejnej mienky je očividná. Používa sa nekalé ovplyvňovanie ľudí. Teraz platia dva týždne, návrh je 30 dní. Hovoríme o tom. Ja by som ho pokojne zvýšil na 60 dní, ale ak bude 30 dní kompromis, poslanecký klub Smeru ho podporí," povedal Fico.

Andrej Danko a Robert Fico by prieskumové moratórium predĺžili
Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko a Robert Fico by prieskumové moratórium predĺžili  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"SAVA so znepokojením sleduje medializované informácie o príprave legislatívneho zásahu do práva zverejňovať výsledky výskumov volebných preferencií - predĺženie moratória v období pred konaním volieb zo súčasných 14 dní na 30 dní," uviedlo svoje stanovisko združenie SAVA prostredníctvom predsedu Václava Hřícha z agentúry AKO, Martina Slosiarika z Focusu a Rastislava Kočana z agentúry Go4insight.


Danko vyhlásil, že volebné prieskumy sa falšujú! Šéf agentúry priznal, že ho chceli politici uplatiť


Odoprenie jedného zo základných pravidiel

Podľa SAVA príprava legislatívy v tejto téme vážne zasiahne do práv ľudí. "Všeobecné právo občanov na slobodný prístup k informáciám, garantované v Ústave SR, je zároveň aj právom na prístup k informáciám o aktuálnom názorovom a politickom rozložení voličov v SR. Predlžovanie moratória na zverejňovanie výsledkov volebných preferencií občanom podľa nášho názoru toto právo odopiera," myslí si SAVA.

Výskumné agentúry sa búria:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Prieskumy majú dnes dvojtýždňové moratórium vyplývajúce zo zákona, no SAVA hovorí, že už táto miera je obmedzujúca. "Už súčasná lehota 14 dní do veľkej miery obmedzuje možnosť publikovať trendy zmien volebných nálad v populácií v období vrcholiacich volebných kampaní a najdôležitejších politických diskusií v médiách," píše ďalej SAVA v stanovisku.

SAVA zároveň navrhuje riešiť celú problematiku spoločným stretnutím zástupcov SAVA, výskumných agentúr, akademickej obce, médií a štátu s cieľom pripraviť prostredníctvom štandardného legislatívneho procesu návrh, ktorý by pomohol zadefinovať vecné, odborné a v praxi realizovateľné opatrenia, smerujúce jednak k stanoveniu mechanizmov nezávislej metodologickej kontroly , a jednak k zlepšeniu spôsobu zverejňovania výsledkov výskumov volebných preferencií tak, aby zodpovedali svetovo uznávaným štandardom.

Viac o téme: ZákonPrieskumyMoratórium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu