Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Demokrati triumfovali aj v kongresových voľbách

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Pre republikánov nedopadli tohoročné voľby priaznivo. Popri úspechu v boji o Biely dom zvíťazili demokrati jednoznačne aj v kongresových voľbách. V oboch komorách parlamentu si zabezpečili jasnú väčšinu.

V Snemovni reprezentantov si polepšili najmenej o 13 kresiel. Už počas terajšieho funkčného obdobia disponovala strana 235 z celkových 435 mandátov. S novonadobudnutými kreslami môže teraz budúci prezident Barack Obama stavať na širokej podpore svojej strany v celom Kongrese. Demokrati budú totiž v prevahe aj v Senáte.

Popri prehre vo voľbách do Snemovne reprezentantov utrpeli kandidáti Republikánskej strany drvivú porážku aj vo voľbách do Senátu. V doterajšom Senáte mali demokrati aj republikáni rovnako po 49 kresiel. Dva mandáty patrili nezávislým, ktorí pri hlasovaní väčšinou podporovali demokratov. Pri voľbe 35 zo 100 kresiel sa teraz demokratom podarilo získať rozhodujúcu väčšinu. Republikánov pripravia o šesť až sedem mandátov, nie však 9 ako dúfali, aby tak získali 60 z celkových 100 kresiel. V takomto prípade by bolo totiž republikánom znemožnené blokovať zákony vyhlásením dlhodobej diskusie (filibustra).

K víťazom vo voľbách do Senátu patrí aj kandidát na viceprezidenta Joe Biden, ktorý bol zvolený na siedme funkčné obdobie v štáte Delaware. Demokratický kandidát na amerického prezidenta z roku 2004 John Kerry si svoje kreslo v štáte Massachusetts podľa očakávania rovnako obhájil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu