Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mestá USA po šokujúcich voľbách v otrasoch: Tisícky ľudí bojuje proti Trumpovi, chaos a nenávisť

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Fox News.com)

WASHINGTON – Budúci prezident USA Donald Trump pripísal médiám vinu na protestoch, ktoré sa od jeho zvolenia spustili ako lavína. Protestujú tisícky ľudí! Strach, panika a chaos zavládol vo viacerých mestách USA.

"Práve sa skončili veľmi úprimné a úspešné prezidentské voľby. A teraz protestujú profesionálni demonštranti, podnecovaní médiami. Veľmi nespravodlivé!" napísal Trump v noci nadnes na svojom twitterovom konte.

Zároveň sa však pochvalne vyjadril o štvrtkovom stretnutí so súčasným prezidentom Barackom Obamom, ktoré bolo podľa neho "naozaj dobré" a malo "výbornú chémiu". Slovami "Melanii sa veľmi páčila pani O!" zasa komentoval stretnutie svojej manželky s prvou dámou Michelle Obamovou, ktoré sa uskutočnilo v rovnaký deň. Ide o prvé Trumpovo vyjadrenie na adresu médií od jeho víťazstva v utorňajších voľbách.

Protesty jeho odporcov pritom pokračovali aj túto noc. Hlásené boli okrem iného z Oaklandu, Washingtonu, Los Angeles, Minneapolisu, Baltimoru, Filadelfie,  Dallasu, New Yorku, Portlandu a Salt Lake City.

Mestá USA po šokujúcich
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Situácia sa najviac vyhrotila v Portlande v štáte Oregon, kde podľa polície došlo k nepokojom a rozsiahlym prejavom "kriminálneho a nebezpečného správania". Na policajtov hádzali násilníci rôzne predmety a poškodzovali autá a verejný majetok. Medzi protestujúcich sa zamiešali členovia anarchistických skupín, ktorí odmietali výzvy pokojne protestujúcich občanov, aby prestali s násilnosťami, uviedla polícia na svojom twitterovom konte @PortlandPolice. V meste došlo najmenej k jednej hromadnej bitke a hlásené boli aj fyzické útoky na vodičov.

V kalifornskom meste San Jose demonštranti zablokovali dopravu na diaľnici č. 87 a v jej okolí, uviedla televízia NBC Bay Area. Demonštrácie pokračovali tretiu noc aj v Oaklande, kde v stredu boli zranení traja policajti. 

V Portlande sa do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Chicagu ľudia chodili po uliciach a v rukách niesli rôzne znaky smerujúce proti Trumpovi. Množstvo demonštrantov sa vybralo a zastavilo v blízkosti Trump Tower. Mnoho z protestantov skandovala vulgárne výrazy proti novému prezidentovi. Jeden zo študentov vyjadril svoj názor slovami: "Stále nemôžem uveriť, že musím protestovať za občianske práva." Ďalšia žena sa vyjadrila: "Je to naozaj frustrujúce, pretože ako národ sme si mysleli, že sme ďaleko. Ale  zdá sa, že sme sa vrátili o niekoľko krokov späť." 

Trump Tower a jeho okolie
Zobraziť galériu (12)
Trump Tower a jeho okolie  (Zdroj: Topky.sk)

Mestá USA po šokujúcich
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky.sk)

Mestá USA po šokujúcich
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky.sk)

Mestá USA po šokujúcich
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky.sk)

Trump vyvolal počas intenzívnej predvolebnej kampane pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými výrokmi vrátane navrhovaného zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánom výstavby protiimigračného múru na mexicko-amerických hraniciach.

V Portlande sa do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP)
​Podľa policajných odhadov sa okolo 5000 ľudí zúčastnilo protestov v New Yorku. Jeden z demonštrantov Nick Powers sa vyjadril, prečo sa demonštrácií zúčastnil: "Prišiel som sem z veľkej obavy, ktorá vznikla po tom, ako som videl výsledky." Ako ďalej priznall, obáva sa, že Trump bude podporovať nesprávne politické smerovanie a tiež aj z toho, že jeho víťazstvo povzbudí sexistické názory. 

Mestá USA po šokujúcich
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Stovky prevažne mladých Latino demonštrantov pochodovalo v stredu v noci na Los Angeles City Hall. Protest sa stupňoval počas celej noci. Demonštranti zapálili piňatu znázorňujúcu hlavu zvoleného prezidenta. Skandovali rôzne heslá. Jedným z nich bolo: "Nebudeme žiť v strachu!"

Vo viacerých mestách sa do ulíc vybrala aj stovka študentov. V centre Los Angeles sa objavili stredoškolskí študenti, ktorí ostali po výsledkoch volieb sklamaní. Berkeley High School v Kalifornii, z tejto školy vyšlo v stredu ráno asi 1500 študentov do ulíc. Protestovalo sa aj v Iowe či vo Phoenixe, tam dokopy demonštrovala stovka mladých ľudí.

"Ľudia nie sú naštvaní len na výsledky volieb, ale aj na rétoriku Donalda Trumpa," povedala pre CNN organizátorka hnutia Social Alternative Berkeley Ahmed Kanna.

Viac o téme: ProtestyDonald TrumpPortland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu