Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Budúci prezident Trump začal skladať vládu: Padli prvé mená a je to poriadne na smiech

Trump skladá vládu Zobraziť galériu (8)
Trump skladá vládu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový prezident Spojených štátov si už začal vyberať novú vládu. Oficiálne ešte nie je nič jasné, no už teraz sa objavili prvé mená, ktoré môžu byť kľúčovými hráčmi v novom kabinete. A sú to naozaj zaujímavé mená. Medzi nimi je známa, kontroverzná a bývalá guvernérka Palinová, oddaní podporovatelia či dokonca jeho vlastná rodina.

Novozvolený americký prezident Donald Trump začal s tímom svojich hlavných spolupracovníkov vyberať členov nového vládneho kabinetu a posudzovať stovky adeptov na obsadenie vysokých postov v kľúčových rezortoch. Mnohé z týchto funkcií si pritom vyžadujú viacnásobné bezpečnostné previerky či potvrdenie v Senáte. Pri výbere členov jeho administratívy pomáha Trumpovi jeho budúci viceprezident Mike Pence a tiež konzervatívna washingtonská nadácia Heritage Foundation.

Prvá dáma Ameriky Melania Trump: Kde a za akých okolností sa zoznámila s Donaldom ?

Rudy Giuliani

Bývalého starostu New Yorku Trump viackrát vychválil. „Neuveriteľné, neuveriteľné. Cestoval s nami a absolvoval mítingy. Tento Rudy sa nemení.“ Giuliani by sa mohol ujať funkcie ministra spravodlivosti (Attorney General).

Rudy Guiliani
Zobraziť galériu (8)
Rudy Guiliani  (Zdroj: fox news)

Sám pomýšľal na prezidentské kreslo, ale po prvých týždňoch kampane sa stiahol. Giulianimu sa hlavne počíta, že sa postavil za Trumpa, keď bol na tom najhoršie – v čase zverejnenia kontroverzného videa (hovoril ako ženy chytá za genitálie). Samotný Giuliani počas volebnej noci odmietol takéto úvahy ako predčasné.

Sarah Palin

Bývalá guvernérka Aljašky Trumpa podporila ešte v januári tohto roka. Pred vyvrcholením kampane vystúpila s jeho podporou v štátoch Michigan alebo Detroit. V roku 2008 kandidovala po boku Johna McCaina na viceprezidentku. Tomu vyrobila poriadnu hanbu, keď doslova zničila jeho kandidatúru po tom, čo sa začala prejavovať. Dokonca o tom nakrútili aj film s názvom Game Change.

Sarah Palin
Zobraziť galériu (8)
Sarah Palin  (Zdroj: SITA)

O Palinovej je známe, že nie je žiadna veľká intelektuálka. Americké médiá si na nej viackrát zgustli, najmä na jej chaotickom rodinnom živote a kontroverzných vyhláseniach ako napríklad pochvala pre severokórejského diktátora či prirovnanie Marion le Penovej, netere kontroverznej Marine le Penovej, k Johanke z Arcu. Jej syn tiež zmlátil priateľku a vyhrážal sa, že sa zastrelí. Je hviezda rebelantskej frakcie u republikánov (Tea Party) a obľúbená medzi konzervatívnymi voličmi. Portál dailybeast.com jej napočítal aspoň 25 škandálov. Napríklad v kampani na prezidentku si vyrazila na nákupy a strana jej preplatila účet za 150 tisíc dolárov.

Newt Gingrich

Newt Gingrich
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Niekdajší kongresman Gingrich by sa mal podľa posledných špekulácií stať ministrom spravodlivosti. Aj on podporil kandidatúru Donalda Trumpa na prezidenta. V roku 2012 chvíľu kandidoval na amerického prezidenta. V politike sa pohybuje dlhé desaťročia. Figuroval ako horúci kandidát na post viceprezidenta. Pre jednoduchého Trumpa by mohol byť v administratíve veľká výpomoc vzhľadom na svoje kvality a skúsenosti.

Chris Christie

Budúci prezident Trump začal
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP, topky.sk)

Pôvodne medzi možnými členmi Trumpovho kabinetu opakovane figuroval aj republikánsky guvernér New Jersey Chris Christie. To sa však zmenilo po nedávnom usvedčení dvoch jeho bývalých blízkych spolupracovníkov, ktorých krátko pred voľbami uznali vinnými z politicky motivovaného zablokovania mostu medzi New Jersey a New Yorkom.

Jared Kushner

Ivanka Trump a Jared Kushner
Zobraziť galériu (8)
Ivanka Trump a Jared Kushner  (Zdroj: SITA)

Kushner je manžel Trumpovej dcéry Ivanky. Ku koncu kampane sa stal z neho jeden z najdôležitejších radcov Trumpa. Aký post v novej vláde by mal Kusner zastávať? Americké médiá zatiaľ nehovoria o konkrétnej pozícii. Zaujímavosťou je fakt, že guvernér Christie poslal do väzenia Kushnerovho otca Charlesa. Dva roky dostal za daňové úniky či nelegálne financovanie politickej kampane.

Reince Priebus

Trump s Priebusom
Zobraziť galériu (8)
Trump s Priebusom  (Zdroj: SITA/AP)

Predseda republikánskeho národného výboru Reince Priebus by sa mal stať šéfom kancelárie nového prezidenta. Doterajší šéf republikánskeho národného výboru, rovnako ako hore menovaní, stáli pri Trumpovi v jeho kampani a tak by sa mal dočkať lukratívneho miesta ako šéf kancelárie prezidenta.

Clintonová mu dáva šancu

Novozvolenému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi musíme dať príležitosť viesť krajinu. Vyhlásila to v stredu jeho porazená demokratická rivalka Hillary Clintonová, ktorá zároveň vyjadrila nádej, že Trump bude úspešným prezidentom všetkých Američanov. Clintonová vyzvala svojich stúpencov, aby rešpektovali výsledky volieb, a zdôraznila, že ústava ukladá pokojné odovzdanie moci. "Donald Trump bude naším prezidentom. Musíme mu umožniť viesť túto krajinu," vyhlásila Clintonová počas verejného príhovoru v New Yorku v prítomnosti svojho manžela a dcéry.

Viac o téme: Donald TrumpHillary ClintonVoľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu