Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FBI zverejnilo 17-ročné dokumenty o Clintonovej minulosti: Týždeň pred voľbami

Bill Clinton
Bill Clinton (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil 17 rokov starý súbor dokumentov z vyšetrovania, ktoré sa týkalo rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Billa Clintona udeliť milosť finančníkovi Marcovi Richovi. Dokumenty sa objavili na internete iba niekoľko dní pred voľbami, v ktorých sa uchádza o prezidentské kreslo niekdajšia prvá dáma Hillary Clintonová.

Agentúra AP uviedla, že 129-stranový materiál bol zverejnený vo výrazne cenzurovanej podobe na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Prípad omilostenia Marca Richa, ktorý žil v tom čase vo Švajčiarsku, bol uzavretý v roku 2005 bez toho, aby federálne orgány vzniesli obvinenia. Samotný Rich čelil v USA obvineniam z finančných zločinov, až kým v roku 2001 nedostal milosť od prezidenta Clintona. Zomrel v roku 2013.

Ku zverejneniu týchto dokumentov došlo krátko po tom, ako riaditeľ FBI oznámil ďalšie preverovanie e-mailovej komunikácie Clintonovej z obdobia, keď bola ministerkou zahraničných vecí a používala svoju súkromnú schránku na služobné účely. Clintonovej kampaň kritizovala načasovanie tohto oznámenia, ktoré by mohlo ovplyvniť nadchádzajúce voľby.

Viac o téme: FBIHillary ClintonováBill Clinton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu