Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Teroristom odobrali právo na súdny proces s porotou

MOSKVA - Ruská poslanecká snemovňa schválila zákon, podľa ktorého nebudú mať obvinení z terorizmu, vlastizrady a ďalších vážnych zločinov právo na súdny proces s porotou.

Súdiť takéto zločiny bude trojčlenná sudcovská rada. Štátna duma zákon podporila v treťom čítaní v pomere 355 hlasov za a 85 proti. Novú legislatívu musí ešte schváliť horná komora parlamentu. Zákon sa týka osôb obvinených napríklad z členstva v nelegálnych ozbrojených skupinách, z účasti na násilnom prevzatí moci, z ozbrojeného povstania, sabotáže či organizovania masových nepokojov.

Navrhovatelia nového zákona považujú túto zmenu za nevyhnutnú, pretože súdy na kaukazskom juhu krajiny sú podľa nich príliš zhovievavé k obvineným z organizovaného zločinu alebo terorizmu. Kaukazskou oblasťou Ruska zmieta zločinnosť a povstalecké aktivity pochádzajúce z Čečenska.

Kritici zákona však namietajú, že je nespravodlivý, protiústavný a porušuje práva občanov. Súdne procesy s porotou zaviedli v Rusku v roku 1993 v snahe zreformovať skorumpované súdnictvo z čias Sovietskeho zväzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu