Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hlad je nebezpečnejší ako teroristi

LONDÝN - Rozširujúci sa hlad v Afganistane predstavuje pre snahy medzinárodného spoločenstva poraziť talibanských povstalcov väčšie riziko, ako samotní teroristi.

V piatok to vyhlásil popredný americký think-tank zaoberajúci sa bezpečnostnými stratégiami. Podľa Kráľovského inštitútu spojených služieb (RUSI) sa hlad v tejto ázijskej krajine rozšíril predovšetkým pre stúpajúce ceny jedla a letné suchá.

"Zatiaľ čo svet sa sústreďuje na vzrastajúce teroristické násilie, približne 8,4 milióna Afgancov, teda asi tretina národa, trpí chronickým nedostatkom jedla," uviedol analytik RUSI Paul Smyth. "Nech bude mať povstalecké násilie na misiu v Afganistane akýkoľvek dopad, najväčšou prekážkou v procese (premeny krajiny) bude rozširujúci sa hlad a podvýživa," dodáva Smyth. Britská charitatívna organizácia Oxfam tento rok varovala, že okolo 5 miliónov obyvateľov krajiny trpí nedostatkom jedla a zvláštny vyslanec OSN v Afganistane vyzval povstaleckých lídrov, aby povolili humanitárnym pracovníkom ešte pred začatím zimy distribúciu potravinovej pomoci obyvateľom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu