Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Budúci rok bude hladovať vyše miliardy ľudí

NEW YORK - V dôsledku stúpajúcich cien potravín celosvetový počet hladujúcich ľudí v nasledujúcom roku presiahne jednu miliardu. V pondelok to uviedol nezávislý expert Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Olivier De Schutter.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v septembri uviedla, že celkový počet hladujúcich ľudí dosahuje najmenej 925 miliónov, zatiaľ čo v rokoch 2003 až 2005 sa toto číslo pohybovalo na úrovni 848 miliónov.

"Ale tie údaje sa vzťahujú na začiatok roka 2008 a odhaduje sa, že hlad odvtedy zasiahol najmenej 44 miliónov ďalších ľudí," povedal De Schutter. "Takže sme teraz bližšie k miliarde a pri troche úsilia sa dostaneme na miliardu do budúceho roka."

Po tom, ako informoval výbor pre ľudské práva Valného zhromaždenia OSN, De Schutter uviedol pred novinármi, že zvyšujúci sa počet hladujúcich posúvajú svet "ďaleko" od dosiahnutia cieľa OSN znížiť do roku 2015 extrémnu chudobu na polovicu. Situáciu vo svete pritom zhodnotil ako "alarmujúcu".

Hoci ceny potravín na medzinárodných trhoch dosiahli vrchol v júni 2008, ceny na domácich trhoch zostávajú na "historicky vysokých úrovniach".

Rodiny preto museli znížiť množstvo i kvalitu používaných potravín a taktiež šetrili na zdravotnej starostlivosti a vzdelávaní, čo viedlo k "nenapraviteľným škodám na zdraví a vzdelaní miliónov detí", dodal De Schutter.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu