Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pri leteckom útoku zahynulo 40 povstalcov z Talibanu

ISLAMABAD - Štyridsať ozbrojencov, vrátane dvoch vysokých veliteľov, zahynulo v piatok pri leteckom útoku pakistanskej armády v nepokojnom údolí Svát na severozápade krajiny.

Podľa úradných zdrojov ďalší piati zahynuli, keď dom neďaleko hraníc vyletel do povetria. Či išlo o raketový útok, zatiaľ nie je jasné.

Pozemné jednotky za podpory helikoptér a ťažkého delostrelectva niekoľko týždňov ostreľovali pozície militantov v tejto kedysi známej turistickej oblasti. Násilnosti vypukli v údolí Svát minulý rok po tom, ako protalibanský duchovný vyhlásil džihád o Islamabad.

Hovorca pakistanskej armády major Násir Ali uviedol, že pri piatkovom leteckom útoku zahynulo najmenej 40 povstalcov. Iný predstaviteľ armády, generálmajor Athar Abbás tlačovej agentúre AFP potvrdil, že počas piatkovej operácie sa podarilo zničiť niekoľko úkrytov.

Talibanský duchovný Maulaná Fázlulláh v roku 2007 vyhlásil násilnú kampaň s cieľom zaviesť v regióne tvrdé islamské právo šaríja. "Tento útok sa uskutočnil po spravodajskej informácii, že Fázlulláh sa v oblasti skrýva," dodal iný bezpečnostný zdroj, ktorý zatiaľ nemohol potvrdiť, či medzi obeťami je aj duchovný.

Ako však povedal, zahynuli dvaja vysokopostavení velitelia Talibanu. Fázlulláh je známy aj ako Mullá rádio za používanie nelegálneho vysielacieho kanála na propagáciu talibanskej agendy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu