Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší krok na ceste k prímeriu: USA a Taliban sa dohodli na obmedzení násilia, súhlasil aj Trump

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty a afganské povstalecké hnutie Taliban sa dohodli na prímerí, ktoré by malo vstúpiť do platnosti "veľmi skoro". Uviedol to v piatok nemenovaný vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa uvedeného činiteľa dosiahnutá dohoda počíta s "obmedzením násilia" na sedem dní. V nadväznosti na ňu by sa mali v priebehu desiatich dní začať celoafganské mierové rozhovory. Citovaný predstaviteľ uviedol, že dosiahnutá dohoda má platiť pre celé územie Afganistanu a má zahŕňať aj afganské bezpečnostné sily. Podľa neho by uvedená dohoda mohla byť oficiálne oznámená už počas nadchádzajúceho víkendu.

Militanti z hnutia Taliban
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photos/Allauddin Khan, File)

Taliban sa podľa uvedeného zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, zaviazal, že nebude podnikať samovražedné útoky, odpaľovať rakety ani umiestňovať výbušné zariadenia na cesty. V prípade, že Taliban svoje prísľuby dodrží, bude podpísaná dohoda, ktorá odštartuje mierové rokovania za účasti všetkých strán konfliktu v Afganistane.  

Trump súhlasil s dohodou

Podľa nemenovaného predstaviteľa Talibanu by táto dohoda mohla byť podpísaná 29. februára. Mierové rozhovory by sa mohli začať 10. marca. O mieste ich konania sa ešte nerozhodlo, ale svoje ponuky už tlmočili Nórsko a Nemecko, uvádza agentúra AP. Citovaný predstaviteľ Talibanu tiež avizoval, že by malo dôjsť k postupnému stiahnutiu amerických a ďalších zahraničných vojsk z Afganistanu, ktorých odsun by mal byť rozfázovaný na 18 mesiacov.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

S dohodou o prímerí už v zásade súhlasil aj americký prezident Donald Trump. Jej posledné detaily sa podľa AP podarilo doladiť v posledných dňoch počas rokovaní amerického vyslanca Zalmaya Khalilzada a zástupcov Talibanu v katarskej Dauhe. Trump vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty sú "veľmi blízko" k dosiahnutiu mierovej dohody s hnutím Taliban. Očakáva sa, že sťahovanie amerických vojakov z Afganistanu by sa mohlo začať po podpísaní mierovej dohody.

Viac o téme: PrímerieUSADonald TrumpTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu