Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Samovražedný útočník zabil v meste Dará šiestich provládnych vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

DAMASK - Životy šiestich provládnych vojakov si v sobotu vyžiadal útok samovražedného atentátnika v meste Dará na juhu Sýrie, ktoré je považované za kolísku povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentúra AFP.

Útočník sa podľa vyhlásenia mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) odpálil počas jazdy na motorke pri vojenskom kontrolnom stanovišti. Na následky výbuchu zahynulo šesť provládnych vojakov, pričom ďalší boli zranení.

O danom samovražednom útoku informovala aj sýrska štátna tlačová agentúra SANA, avšak podľa jej správ k nemu došlo počas "vojenskej razie". Tá mala byť podľa tejto agentúry zameraná proti "teroristom", čo je zastrešujúci termín, ktorým sýrska vláda označuje všetkých povstalcov a džihádistov.

Práve provincia Dará, kde leží aj rovnomenné mesto, sa považuje za kolísku povstania proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začalo v roku 2011 a ktorému ako inšpirácia poslúžili demokratické revolúcie vo viacerých krajinách regiónu známe aj pod názvom Arabská jar.

Ako pripomína agentúra AFP, provládne jednotky prevzali kontrolu nad mestom Dará s podporou ruského letectva ešte minulý rok v júli. Avšak po tom, ako boli stovky miestnych obyvateľov zatknuté, alebo nasilu začlenené do Asadovej armády, začalo v provincii opäť rásť napätie.

Viac o téme: útok SýriaDará
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu