Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdý úder extrémistom: Američania zlikvidovali v Somálsku deväť teroristov z aš-Šabábu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Americké ozbrojené sily zlikvidovali pri leteckom údere v Somálsku deväť bojovníkov extrémistickej organizácie aš-Šabáb.

Stalo sa tak v pondelok, teda v deň, keď sa práve tento subjekt prihlásil k samovražednému útoku v Mogadiše na vojenské vozidlo talianskych ozbrojených síl, ktoré bolo súčasťou konvoja piatich automobilov výcvikovej misie Európskej únie. Teroristická akcia si vyžiadala životy štyroch školákov a zranenia ďalších civilistov, talianski vojaci vyviazli bez zranení.

Americké ozbrojené sily, ako informovali v utorok, reagovali na útok extrémistov na somálske vládne sily približne 40 kilometrov od prístavu Kismaayo. K zraneniam civilistov tam nedošlo, zranenia však utrpel jeden z príslušníkov aš-Šabábu.

Sunnitskí extrémisti z aš-Šabábu bojujú roky v Somálsku za zriadenie islamského štátu, pri ich útokoch a atentátoch vyhasli už tisícky životov. V mimoriadne chudobnej krajine sa mnohí mladí ľudia pripájajú k týmto milíciám, a to viac z finančných dôvodov než z náboženského presvedčenia.
 

Viac o téme: TeroristiSomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu