Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pozostalí obetí útoku na Bataclan sú znepokojení: Nechápu, prečo vojaci nezasiahli

Ľudia si v Paríži stále uctievajú obete masakry v klube Bataclan
Ľudia si v Paríži stále uctievajú obete masakry v klube Bataclan (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Preživší a pozostalí obetí teroristického útoku na parížsky hudobný klub Bataclan z roku 2015 podali na francúzskom správnom súde žiadosť o prešetrenie, prečo neďaleko rozmiestnení vojaci dostali príkaz nezasiahnuť, keď ozbrojenci z teroristickej skupiny Islamský štát (IS) spustili paľbu na koncerte.

Nový proces, iniciovaný v stredu, si kladie za cieľ odhaliť, kto vo francúzskej vláde bol zodpovedný za konanie vojakov. Iniciatíva prichádza mesiac po tom, ako preživší a pozostalí obetí podali sťažnosť s rovnakým zámerom.

Počas útoku dostalo osem vojakov, nachádzajúcich sa v rámci bezpečnostnej operácie neďaleko Bataclanu, rozkaz nepoužiť zbrane. Vláda až neskôr objasnila pravidlá postupu armády v podobných situáciách. Pri koordinovaných útokoch na Bataclan a iné parížske lokality zahynulo 13. novembra 2015 celkovo 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

V júni prepustili z väzby vo Francúzsku muža podozrivého z toho, že je zapletený do útokov v Paríži. Prepustený, francúzsky občan žijúci v Belgicku Ali Oulkadi, sa vrátil do vlasti, kde bude do súdneho procesu na slobode, ale pod prísnym dohľadom justičných orgánov. Oulkadi deň po teroristických útokoch v Paríži pomohol jedinému preživšiemu členovi útočiacich kománd, Salahovi Abdeslamovi, pri prevoze do úkrytu v Bruseli.

Viac o téme: VojaciTeroristický útokFrancúzskoBataclan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu