Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britská polícia zadržala ďalšieho podozrivého z útokov londýnskom metre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britská polícia zatkla v nedeľu ráno druhého podozrivého v súvislosti s piatkovým útokom v londýnskom metre, pri ktorom utrpelo zranenia 29 ľudí. Ide o 21-ročného muža, ktorého zatkli v mestskej časti Hounslow na západe Londýna. Jeho identitu nezverejnili, rovnako ani to, ako presne mal s útokom súvisieť.

Polícia už v sobotu zatkla v súvislosti s útokom v metre osemnásťročného muža v prístavnom meste Dover, pričom v stanovisku polície sa uvádza iba toľko, že šlo o "dôležité zatknutie".

Podľa koordinátora protiteroristického oddelenia londýnskej polície Neila Basua ešte vyšetrovanie nie je ani zďaleka na konci. "Stále pokračujeme vo vyšetrovaní v mnohých smeroch a vo veľkom rozsahu," oznámil v sobotu večer.

K piatkovému útoku v londýnskom metre sa prihlásila teroristická organizácia Daeš. V stanovisku, ktoré zverejnila prostredníctvom svojich obvyklých komunikačných kanálov, Daeš uvádza, že útok vykonala s ňou spriaznená zahraničná bunka.

Pri výbuchu nastraženej bomby, ktorý otriasol jedným z vozňov súpravy metra stojacej na stanici Parsons Green, utrpelo v piatok zranenia 29 ľudí. Devätnástich previezli do nemocnice záchranári, zvyšní desiati sa prihlásili na ošetrenie sami. Žiadna zo zranených osôb nemá vážne zranenia a nie je v ohrození života. Väčšina zranených utrpela popáleniny.

Agentúra AP citovala švédskeho experta na činnosť teroristických hnutí, ktorý tvrdí, že bomba v londýnskom metre vybuchla len čiastočne. Ak by sa zámer páchateľa alebo páchateľov v plnej miere podaril, dôsledky mohli byť oveľa horšie, varoval Magnus Ranstorp zo Švédskej obrannej univerzity v Štokholme.

Londýnčania mali podľa neho "obrovské šťastie, keďže to mohlo byť omnoho horšie". Expert sa domnieva, že ľudia, ktorí výbušný systém pripravovali, urobili niekde chybu. "Vyzerá to, že je to zostrojené veľmi nahodilo," povedal pre agentúru AP.

Viac o téme: MetroZadržanieútok Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu