Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Motívy útočníka z Paríža odhalené: Podľa právnika to nemal v hlave v poriadku

Teroristický útok na Champs-Élysées v Paríži sa odohral vo štvrtok. Zobraziť galériu (2)
Teroristický útok na Champs-Élysées v Paríži sa odohral vo štvrtok. (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

PARÍŽ - Bývalý právnik zabitého útočníka na bulvári Champs-Élysées v Paríži vyhlásil, že jeho klient mal pravdepodobne psychické problémy, na ktoré sa mu nedostávalo adekvátnej pomoci.

Právnik Jean-Laurent Panier v piatok pre televíziu BFM opísal útočníka Karima Cheurfiho ako "extrémne izolovaného" človeka, ktorý prešiel väzbou takmer nepovšimnutý. Parížsky prokurátor Francois Molins uviedol, že Cheurfi mal vo štvrtok pri sebe rukou písaný odkaz obhajujúci extrémistickú organizáciu Daeš, keď spustil streľbu do policajtov. Panier však povedal, že Cheurfi nikdy nehovoril o náboženstve a že ich "konverzácia sa týkala výlučne toho, ako vypĺňa svoj každodenný život videohrami".  

Prokurátor pre boj proti terorizmu Molins v piatok informoval, že odkaz očividne vypadol útočníkovi Karimovi Cheurfimu z vrecka a že vychvaľoval Daeš. V aute útočníka našli ďalšie kusy papiera, na ktorých sa nachádzali adresy rôznych policajných staníc.

Tento 39-ročný útočník, ktorý sa narodil na severnom predmestí Paríža, mal už záznamy v registri trestov, predovšetkým pokus o vraždu dvoch policajtov v roku 2001. Celkovo strávil vo väzení 13 rokov za trestné činy nesúvisiace s terorizmom.

Daeš sa prihlásil k štvrtkovému útoku na známej parížskej triede Champs-Élysées, pri ktorom bol zastrelený policajt. Cheurfiho zastrelili iní policajti, keď reagovali na jeho paľbu. Pri útoku, ktorý sa odohral necelých 72 hodín pred prvým kolom prezidentských volieb, utrpeli zranenia aj ďalší dvaja policajti a nemecká turistka.

Útok hrá Le Penovej do karát

Americký prezident Donald Trump sa vyjadril dnes k blížiacim sa francúzskym prezidentským voľbám a vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia štvrtkový útok na policajtov v Paríži pomôže krajne pravicovej kandidátke Marine Le Penovej. V interview pre tlačovú agentúru AP, ktoré Trump poskytol pred uplynutím jeho 100 dní v úrade, povedal, že hoci Le Penovú otvorene nepodporuje, útok nahráva jej tvrdým postojom.

"Je najtvrdšia v otázke ochrany (francúzskych) hraníc a najtvrdšia v tom, čo sa deje vo Francúzsku," povedal Trump v interview v Oválnej pracovni Bieleho domu. "Každý, kto je najprísnejší k radikálnemu islamskému terorizmu, a každý, kto je najprísnejší v otázke ochrany hraníc, si bude vo voľbách počínať dobre," dodal Trump.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Americkí prezidenti sa už tradične vyhýbajú hodnoteniu konkrétnych kandidátov uchádzajúcich v zámorí o zvolenie, ale Trump povedal, že jeho názor sa nijako neodlišuje od názoru priemerného pozorovateľa. "Každý tipuje, kto zvíťazí. Ja nie som iný než vy," uviedol.

V nedeľu 23. apríla sa bude vo Francúzsku konať prvé kolo prezidentských volieb a ak žiaden kandidát nezíska väčšinu hlasov, dvaja najúspešnejší postúpia do druhého kola naplánovaného na 7. mája. Ostro sledované voľby sú vnímané ako hlasovanie o budúcnosti Európskej únie, keďže Le Penová vyzýva na referendum o členstve Francúzska v EÚ. Le Penová sa zhoduje s Trumpom v rétorike ohľadne prisťahovalectva, pričom vyzýva na posilnenie francúzskych hraníc, aby sa podľa jej slov "zastavil nekontrolovaný prúd migrantov" do krajiny.

Viac o téme: útočníkParížChamps-Élysées
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu