Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Belgicko strážia vojaci, Chorvátsko to zvažuje tiež: Za všetko môžu tieto dva problémy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgický minister obrany Steven Vandeput dnes potvrdil, že federálna vláda rozhodla o predlžení prítomnosti ozbrojených vojakov v uliciach Bruselu a ostatných miest o ďalší mesiac. Celkový počet nasadených vojakov sa má zvýšiť na 740, teda o 40 mužov.

Dodatočných 40 príslušníkov armády bude odvelených na ochranu belgických jadrových zariadení, uviedla televízna stanica RTBF. 

Vojaci hliadkujú v uliciach belgických miest už vyše roka, dôvodom sú obavy z možných teroristických útokov. Federálna vláda prijala toto opatrenie krátko po vlaňajších útokoch na satirický časopis Charlie Hebdo v Paríži a najmä po likvidácii teroristickej džihádistickej bunky v belgickom meste Verviers. K obom udalostiam došlo v januári 2015. 

Prítomnosť vojakov v uliciach bola ešte posilnená po novembrových atentátoch v Paríži, keď bol v Bruseli na necelý týždeň zavedený štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia. Ďalší mesiac potom platil tretí stupeň, čo znamená "vážne ohrozenie". 

Vláda sa dnes rozhodla predĺžiť nasadenie vojakov v uliciach na základe odporúčania Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM), podľa ktorého nedošlo k zlepšeniu situácie v bezpečnostnej oblasti. 

Operácia s názvom "Bdelý strážca" mobilizuje dovedna 1000 vojakov, z toho je 700 je nasadených priamo v uliciach miest. Belgických daňových poplatníkov toto opatrenie stojí približne milión eur mesačne.

Chorvátska vláda navrhla posilniť ochranu hraníc vojakmi

Chorvátska vláda dnes predložila návrh noviel zákonov o pohraničnej kontrole a obrane, ktoré umožnia ozbrojeným silám pomáhať polícii pri riadení toku migrantov.

"Neznamená to, že ich hneď zajtra budeme aktivovať, ale chceme mať túto možnosť," citovala vyjadrenie chorvátskeho premiéra Tihomira Oreškoviča na zasadnutí vlády agentúra Reuters.

Najnovšia členská krajina Európskej únie sa nachádza na tzv. balkánskej trase, využívanej migrantmi z Blízkeho východu na ceste do bohatých západoeurópskych krajín, predovšetkým Nemecka. Od vlaňajšieho septembra prešlo cez Chorvátsko od 650.000 do 700.000 migrantov. 
Navrhnuté novely zákonov musí ešte schváliť parlament.

Viac o téme: ChorvátskoBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu