Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA sprísňujú vstup do štátov kvôli hrozbe terorizmu: Nové pravidlá aj pre Slovákov!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americká Snemovňa reprezentantov odhlasovala v utorok sprísnenie bezvízového styku medzi Spojenými štátmi a občanmi 38 krajín. Informovala o tom agentúra Reuters. Návrh zákona podporilo 407 členov Snemovne reprezentantov, 19 bolo proti. O návrhu bude ešte hlasovať Senát, termín nie je zatiaľ známy.

Obmedzenia sú zamerané na program bezvízového styku (Visa Waiver Program) s 38 krajinami vrátane Slovenska, občania ktorých môžu vstúpiť na americkú pôdu bez víz. Podľa návrhu, ako píše agentúra AP, bude okrem iného platiť nová vízová povinnosť pre osoby, ktoré cestovali do Sýrie, Iraku, Iránu či Sudánu v predchádzajúcich piatich rokoch.

"Táto norma môže zaceliť medzery v bezpečnosti a zvýši našu schopnosť zastaviť nebezpečného jedinca ešte predtým, ako vstúpi na našu pôdu," povedal podľa agentúry Reuters republikánsky predseda snemovne výboru pre vnútornú bezpečnosť Michael McCaul.

Návrh počíta aj s výnimkami, a to pre oficiálne vládne návštevy či vojenskú službu. Od krajín z bezvízového programu budú USA taktiež vyžadovať zdieľanie informácií ohľadne terorizmu, inak im bude hroziť vylúčenie z programu. Všetkých cestujúcich zároveň preveria cez databázu Interpolu a od všetkých 38 krajín budú USA vyžadovať vydávanie elektronických pasov s biometrickými údajmi. 

O zmenách sa rozprávalo po útokoch v Paríži

O zmenách v bezvízovom styku začali americkí politici hovoriť v polovici novembra, kedy Snemovňa reprezentantov v reakcii na parížskej útoky schválila sprísnenie kontrol prijímaných sýrskych utečencov. Značná časť politikov oboch strán však zastáva názor, že väčšie nebezpečenstvo teroristického útoku na území Spojených štátov predstavuje nedokonale kontrolovaný bezvízový program ako utečenci, ktorých bezpečnostné preverovanie už v súčasnosti trvá až dva roky. Schválenia v oboch komorách aj podpisu prezidenta Baracka Obamu sa tak podľa komentátorov dočká len "vízový" návrh, hoci Senát pripravil jeho vlastnú verziu a nie je isté, ktorý z textov bude mať v hornej komore väčšiu podporu.
 
Opatrenia v návrhu prijatom snemovňou majú zabezpečiť, aby sa na americké územie nedostal žiadny extrémizmom ovplyvnený občan predovšetkým západoeurópskych štátov ako Francúzsko či Belgicko, kde radikáli z organizácie Daeš regrutujú svojich členov a potom ich posielajú späť na Západ. "Existuje viac ako 5000 ľudí, ktorí majú pasy západných krajín (zahrnutých do) tohto programu a ktorí boli v posledných piatich rokoch v Iraku alebo Sýrii," vyhlásil šéf republikánskej väčšiny v snemovni Kevin McCarthy.
 
Schválený text počíta tiež s tým, že každý cudzinec chystajúci sa bez víz do USA bude preverovaný, či nie je v databázach Interpolu. Bude tiež potrebovať elektronický pas s čipom a biometrickými údajmi. Niektorí z odporcov návrhu argumentovali tým, že väčšina bojovníkov Daeš preniká do Sýrie ilegálne cez turecké hranice a nemajú preto v páse uvedené, že boli v rizikovej krajine.
Viac o téme: TerorizmusBezvízový stykSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu