Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsko pokarhalo médiá v prípade informovania o teroristických útokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky orgán pre kontrolu vysielania elektronických médií vydal pre 16 tamojších televíznych a rozhlasových staníc oficiálne upozornenia za ich minulomesačné pokrývanie teroristických útokov, rukojemníckych drám a policajných zásahov v oblasti Paríža. Napísala to dnes agentúra Reuters.

Niektoré médiá dostali od rady, známej pod francúzskou skratkou CSA, iba jednoduché varovania, ďalšie však oficiálne upozornenia, ktoré môžu viesť až k finančným postihom v prípade opakovania priestupku. Rada obvinila viacero staníc z ohrozenia života rukojemníkov tým, že počas intenzívneho pokrývania teroristických útokov v Paríži zo 7. až 9. januára zverejnili citlivé informácie. Dve televízne stanice dostali pokarhanie za odvysielanie záberov, na ktorých radikálni ozbrojenci zastrelili pri úteku z redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo ležiaceho policajta na zemi priamo zásahom do hlavy.

Útok vyústil do rukojemníckej drámy, pričom počas snahy zadržať dvoch atentátnikov z redakcie Charlie Hebdo došlo k rukojemníckej dráme v obchode s kóšer potravinami. Pri oboch útokoch a následných rukojemníckych drámach a policajných zásahoch bolo zabitých 20 ľudí vrátane troch páchateľov.

V januári sa objavili obvinenia, že spravodajské televízne stanice odhalili priveľa informácií o miestach, kde sa ukrývajú rukojemníci atentátnikov, a to ich ohrozovalo. Niektorí predstavitelia uviedli, že stanice tým narušovali policajné operácie.

Rada by mala po preskúmaní "chýb" pri spravodajskom pokrývaní teroristických útokov v oblasti Paríža tiež rozhodnúť o pravidlách pre spravodajské pokrývanie mimoriadnych udalostí v budúcnosti. Rýchly priebeh najkrvavejších a najdramatickejších teroristických útokov, aké sa vo Francúzsku odohrali za posledné desaťročia, pripútal k televíznym obrazovkám v krajine milióny ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu