Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Španielsku zatkli dvoch podozrivých z členstva v al-Káide

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Španielska polícia zadržala dve osoby podozrivé z členstva v severoafrickej vetve teroristickej siete al-Káida, ktorých správanie sa a konanie je v mnohom podobné profilu dvojice bratov podozrivých zo spáchania útokov počas Bostonského maratónu. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení španielskeho ministerstva vnútra sa uvádza, že jedným zo zadržaných je Alžírčan, ktorého zatkli v provincii Zaragoza na severovýchode krajiny, druhým je Maročan, zatknutý v provincii Murcía na juhovýchode Španielska.  

Obaja zadržaní boli členmi bunky al-Káidy v islamskom Maghribe, čo je odnož teroristickej siete pôsobiaca v oblasti severozápadnej Afriky. Ich zadržanie, ako spresňuje agentúra Reuters, je výsledkom spoločnej operácie španielskych, francúzskych a marockých bezpečnostných zložiek.  

Španielske ministerstvo neuviedlo, do akej miery boli  aktivity zadržaných podobné skutkom Tamerlana Carnajeva (26) a jeho mladšieho brata Džochara (19), podozrivým z nastraženia dvoch bombových náloží, ktoré s odstupom 12 sekúnd minulý pondelok explodovali v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu. Pri explóziách zahynuli traja ľudia a zranených bolo viac ako 180 ďalších osôb. Motív ich činu je stále neznámy.

Obaja podozriví bratia boli podľa počiatočných dôkazov motivovaní náboženstvom, zjavne však neboli spojení s nijakou islamistickou teroristickou skupinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu