Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poliaci rozniesli USA za Boston: Ameriku položili dvaja chlapci s hrncami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: sita, johanneshirn.photoshelter.com)

BOSTON/VARŠAVA - Teroristi z Al-Kájdy museli uniesť štyri lietadlá, zničiť dve najvyššie budovy v New Yorku a jedno krídlo washingtonského Pentagonu a zabiť tri tisícky ľudí, aby otriasli Amerikou. Bratia Carnajevovci dali dohromady dve primitívne bomby v hrncoch, ktoré zabili tisíckrát menej ľudí, a tiež otriasli Amerikou. Píše o tom poľský denník Gazeta Wyborcza.

"Nenecháme sa terorizovať!" vyhlásil prezident Barack Obama koncom uplynulého týždňa, v ktorom sa Amerika nechala terorizovať ako nikdy. Od onoho pondelka, kedy na maratóne v Bostone vybuchli dve bomby, ktoré zabili troch ľudí a ďalších 200 zranili, sa každým dňom stávalo evidentnejším, že čin nešťastných bratov Carnajevovcov, vykoľajených životom v cudzine, prebil atentáty z 11. septembra 2001.

Po celý týždeň od atentátu sa nehľadelo na nič iné. Úplne sa zabudlo aj na nevypočitateľnú Severnú Kóreu a jej atómovú bombu. Celá Amerika zatajila dych a sledovala v televízii a na internete nekonečný priamy prenos z Bostonu. Všetka umiernenosť išla bokom. Treba si uvedomiť, bez toho aby sme bagatelizovali tragédiu obetí a symbolickosť útoku na najstarší maratón na svete, že v ten istý deň, kedy v Bostone vybuchli hrnce, v Iraku bomby zabili 60 ľudí.

Tamerlan a Džochar Carnajevovci.
Zobraziť galériu (2)
Tamerlan a Džochar Carnajevovci.  (Zdroj: SITA)

O tom, že prílišné sledovanie televízie škodí aj najbystrejším úsudkom, svedčí prípad štyroch senátorov z Washingtonu. Keď už bolo po všetkom, vyzvali, aby sa s mladším z atentátnikov, ktorý bol počas piatkovej noci zajatý živý, nezaobchádzalo ako s Američanom, hoci má občianstvo USA, ale len ako s "nepriateľským bojovníkom".

Nepochybne jedným z dôvodov úžasného rozruchu okolo bratov Carnajevovcov je psychóza vytvorená Usámom bin Ládinom a jeho spolubojovníkovmi, ktorú následne živil tím amerického prezidenta Georgea W. Busha v rámci "vojny s terorom". Vodca al-Kájdy sa musí vo svojom teroristickom raji za brucho chytať, keď vidí, k akému šialenstvu doviedol Ameriku.

Ale všetky zásluhy nemožno pripísať výlučne bin Ládinovi. Bez pomoci a vytrvalosti amerických novinárov by taký úspech nebol možný. Aj v situácii, kedy nemali o atentáte čo povedať, stále dookola hovorili a ukazovali obrázky z Bostonu a okolia. Predstihovali sa v rozhlasovaní fám a pozývali do štúdií expertov všetkého druhu, aby s vážnymi tvárami špekulovali nad teóriami, ktoré si najčastejšie úplne vycucali z prsta. Skompromitovala sa najmä CNN, ktorá už v utorok oznámila, že podozriví sú vo väzbe, hoci v tej dobe polícia nemala ani najmenšie tušenie, kto kládol bomby.

Samozrejme v ére internetu, Facebooku a Twitteru, sa informácie a dezinformácie šíria bez akejkoľvek kontroly. Ale aj tak a bez všetkého preháňania zostávajú novinári z najväčších médií stále hlavnými dodávateľmi internetového obsahu. Ale žurnalisti nerozumne roztáčali hystériu.

Teror najviac pocítili obyvatelia Bostonu, ktorý bol čiastočne ochromený po celý týždeň a úplne potom v piatok, kedy sa odohrával veľký hon na mladšieho z bratov, devätnásťročného Džochara. Metro a autobusy nejazdili, lietadlá nelietali, státisíce ľudí dostali príkazom zamknúť sa doma a nikoho nepúšťať. Niečo podobné sa v dejinách Ameriky a sveta snáď ešte nestalo.

Gigantická policajná operácia možno bola nutná, ale predstavuje pochybné víťazstvo, hoci bratia Carnajevovci boli nakoniec zlikvidovaní. Všetci potenciálni teroristi z našej globálnej dediny sa dozvedeli, že stačia len dva staré hrnce prerobené na bomby, aby po niekoľko dní terorizovali celú Ameriku a ochromili jedno z najväčších amerických miest. Skutočne ťažko nájsť lepšiu motiváciu pre budúcich atentátnikov, dodáva poľský denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu