Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Agenti CIA zatkli bin Ládinovho zaťa

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

ANKARA - Zaťa bývalého šéfa teroristickej siete al-Kájda zadržali príslušníci americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Jordánsku a deportovali ho do Spojených štátov.

Sulajmána Abú Gajta zatkli prvýkrát ešte začiatkom marca v luxusnom hoteli v centre Ankary počas spoločnej operácie tureckých a amerických agentov. Washington následne Turecko požiadal, aby ho vydali do USA, Ankara to však odmietla a deportovala ho do Jordánska.

Turecká vláda to zdôvodňovala tým, že na Abú Gajta nie je vydaný žiadny medzinárodný zatykač. Následne mal byť presunutý do Kuvajtu, ten ho však medzitým zbavil občianstva.

Abú Gajta zatkli po údajne ilegálnom vstupe do Turecka z Iránu v ten istý týždeň, ako bola americká ambasáda terčom samovražedného útoku radikálnej ľavicovej antiamerickej skupiny. Ankara považuje Abú Gajta za občana bez štátnej príslušnosti potom, ako ho zbavili kuvajtského občianstva, keď na videách obhajoval útoky zo septembra 2001 a hrozil ďalšími násilnosťami.

Po útokoch na USA sa objavil na videách po boku Usámu bin Ládina, ktorého zabili americké jednotky v tajnej operácii v máji 2011 v Pakistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu