Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tento mladík chcel zaútočiť na Pentagon, lietadlami s výbušninami!

Rezwan Ferdaus Zobraziť galériu (2)
Rezwan Ferdaus

BOSTON - Americké úrady zadržali muža, ktorý pripravoval teroristický útok na budovu ministerstva obrany pomocou diaľkovo ovládaného lietadla s výbušninami. Podľa vyšetrovateľov tvrdí, že chcel "zasadiť psychologickú ranu Američanom, nepriateľom Alaha". Podľa agentúry mu hrozí AFP až 65 rokov väzenia.

Dvadsaťšesťročný fyzik Rezwan Ferdaus pripravoval útoky Pentagon a Kapitol. Pre tento účel vybral dva exempláre lietadiel o dĺžke až 1,5 metra a rozpätie krídel až dva metre. Podľa prokuratúry už vybral miesta, odkiaľ mali makety vyletieť.

Mladík taktiež v posledných mesiacoch upravil niekoľko mobilov tak, aby slúžili ako rozbuška pre útoky bojovníkov teroristickej siete Al-Kájdy proti americkým vojakom v zahraničí. Okrem výbušnín si zohnal aj šesť útočných pušiek AK 47, známych ako samopaly Kalašnikov, a granáty.

Ferdausove plány odhalili agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorí sa mu predstavili ako členovia Al-Kájdy. Muž im najprv všetko prezradil počas telefonických a ďalších hovorov, ktoré agenti nahrali. Potom jednému z nich odovzdal dva pamäťové nosiče (USB), na ktorých boli podrobnosti pripravovaných útokov. Zatkli ho, keď ukladal do svojej skrýše zbrane a ďalší materiál, ktorý mu na jeho želanie krátko predtým dodali údajní členovia al-Kájdy - agenti FBI.

Prokuratúra zdôraznila, že Ferdaus ani na okamih nepredstavoval pre verejnosť skutočnú hrozbu, pretože bol údajne od začiatku svojich príprav na útoky v januári minulého roka pod neustálou kontrolou FBI.

Ferdaus sa policajnému informátorovi napríklad zveril, že chce zasiahnuť Pentagon, ktorý podľa neho predstavuje "hlavu a srdce hada". Seba označil za trestajúcu Alahovu ruku. Podľa vyšetrovateľov chcel zabiť čo najviac amerických mužov, žien a detí. "Nemôžem sa zastaviť. Nemám inú voľbu," zveril sa mladý Američan údajným členom Al-Kájdy, ktorí ho vraj presviedčali, aby od svojho zámeru upustil.

"To je presne to, čo som chcel," radoval sa Ferdaus po tom, čo mu jeden z agentov FBI nahovoril, že mladíkom upravený a zaslaný mobil do zahraničia umožnil ozbrojencom teroristickej siete zabiť v Iraku troch amerických vojakov a ďalších päť zraniť.

Slobodný bezdetný muž podľa vyšetrovateľov nebol podľa všetkého napojený na žiadnu teroristickú organizáciu. Islamským radikálom sa údajne stal vďaka sledovaniu videí na internete a chcel odísť do zahraničia s cieľom vycvičiť sa "spolu so svojimi bratmi". Podľa agentúry AFP mu v očakávanom procese hrozí až 65 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu