Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Američania údajne zabili šéfa pakistanskej al-Káidy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Operačný veliteľ al-Káidy v Pakistane zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov USA. Pakistanská armáda dnes uviedla, že smrť militanta zatiaľ nemôže potvrdiť.

Saudskoarabský občan Abú Hafs Šahrí prišiel údajne o život pri nálete, ku ktorému došlo v posledných dňoch v nepokojnom kmeňovom regióne na severozápade Pakistanu.

V prípade potvrdenia správy by išlo o šiesteho popredného predstaviteľa al-Káidy, zabitého v Pakistane od začiatku mája, keď pri zásahu amerického komanda zahynul Usáma bin Ládin.

Šahrí zastával vysokú pozíciu v ústrednom velení al-Káidy. Experti ho označovali za predpokladaného nástupcu druhého muža teroristickej siete Attíju Abdara Rahmána, zabitého pri augustovom útoku amerického bezpilotného lietadla v Pakistane.

Saudskoarab Šahrí koordinoval protiamerické útoky v regióne a úzko spolupracoval s pakistanským Talibanom. Pakistan správy o jeho zabití zatiaľ nepotvrdil.

"Nemáme o tom vedomosti," uviedol dnes hovorca pakistanských ozbrojených síl generál Athar Abbás. Podobne sa vyjadrili aj predstavitelia pakistanských tajných služieb operujúci na pri hraniciach s Afganistanom.

Podrobnosti o Šahrího údajnom zabití nie sú známe. Od začiatku septembra však Američania podľa dostupných informácií uskutočnili len jeden nálet. Došlo k nemu v nedeľu pri meste Mír Alí v Severnom Vaziristane a zahynuli pri ňom najmenej traja militanti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu