Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Teror v Bombaji: Po explóziách 21 mŕtvych a desiatky zranených!

Miesto jednej z troch explózií Zobraziť galériu (8)
Miesto jednej z troch explózií

BOMBAJ - Najmenej 21 mŕtvych a 141 zranených si v stredu vyžiadali výbuchy troch bômb v indickom Bombaji, ktorý sa už v roku 2008 stal terčom teroristického útoku. Indický minister vnútra Palaniappan Čidambaram vyhlásil, že išlo o koordinovaný teroristický útok.

"Je to nový útok do srdca Indie, nový útok na Bombaj," vyhlásil Príthvirádž Cavan, predseda vlády štátu Maháraštra, ktorého je Bombaj metropolou.

Jedna bomba vybuchla v štvrti Dadar v centre, dve v jeho južnej časti - pri turistami vyhľadávanej Opere a v zlatníckej tržnici Zaveri Bazaar. Všetky bomby vybuchli takmer súčasne okolo 15:30 SELČ, kedy bolo v uliciach plno ľudí.

Podľa televízie CNN-IBN išlo minimálne v jednom prípade o podomácky vyrobené výbušniny, ktoré spôsobili škody na okolitých autách a motocykloch.

Polícia miesta výbuchov kvôli ich vyšetrovaniu uzavrela. Na miesto dorazili policajti so špeciálne vycvičenými psami.

"Chcem, aby vláda prijala okamžité opatrenia na vyšetrenie, kto za tým stojí," vyhlásil na jednom z miest výbuchu miestny politik Manohar Džoši z ultranacionalistickej strany Hinduistická Šivova armáda.

Mesto sa stalo už v novembri 2008 terčom krvavého teroristického útoku, ktorý vykonalo desaťčlenné komando islamských radikálov so sídlom v susednom Pakistane. Než ich indická polícia zlikvidovala, stihli zabiť najmenej 166 ľudí.

Z incidentu obvinili pakistanskú militantnú organizáciu Laškare tajjaba. Z jej vycvičenia je podozrivá pakistanská rozviedka, ktorej cieľom bolo získať bojovú silu v Kašmíre. Islamabad však akékoľvek spojenie svojich inštitúcií s útokmi popiera. Pakistanská vláda dnes vyjadrila nad stratami na životoch poľutovanie.

Zo zahraničných štátnikov ako jeden z prvých odsúdil "hrozné útoky" americký prezident Barack Obama. "Americký ľud bude stáť po boku indického ľudu v dobách takýchto skúšok a ponúkneme podporu Indii v úsilí o dolapenie páchateľov týchto troch strašných zločinov a o ich postavenie pred súd," vyhlásil Obama. Podobne sa vyjadrili francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a britský minister zahraničia William Hague.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu