Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

K bin Ládinovi mal USA doviesť radikál v rukách CIA

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Skutočný prielom v pátraní po teroristickom vodcovi Usámovi bin Ládinovi priniesli až informácie pakistanského extrémistu Hasana Ghula, zadržiavaného americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA).

Ten totiž podľa agentúry Reuters priviedol amerických agentov k tomu, že nádej na úspech im prinesie vypátranie bin Ládinovho kuriéra s pseudonymom Abú Ahmad Kuvajt.

O Ghulovi nie je príliš informácií, nevie sa ani presne, akej je národnosti. Podľa dvoch amerických činiteľov ho CIA v určitej dobe odovzdala pakistanským úradom, ktoré ho neskôr prepustili. Američania presvedčení, že sa Ghul opäť stal čelným radikálnym bojovníkom.

Prvé informácie o kuriérovi sa dostali k CIA v roku 2002 a o dva roky neskôr po ňom začali americkí agenti intenzívne pátrať. Ďalšie dva tri roky im trvalo, než zistili jeho skutočnú totožnosť a viac podrobností o jeho činnosti. A po nástupe nového prezidenta Baracka Obamu do funkcie začiatkom roka 2009 Američania objavili dom v severopakistánskom Abbottábáde, kde býval nielen kuriér, ale aj bin Ládin.

Bol to tiež Obama, kto sa rozhodol neobávať sa o vzťahy s Pakistanom, ktorý sa skôr so škrípaním zubov pripojil k USA do boja proti terorizmu. Američania si nerobili nikdy ilúzie o tom, že prenasledovanie radikálov najmä pri hraniciach s Afganistanom je pakistanskou stranou vedené skôr pomaly.

v roku 2007 Obama ešte ako kandidát na prezidenta dal najavo, že ak USA zistí cenné informácie o teroristických cieľoch v Pakistane, budú konať sami, ak by tak neurobil vtedajší pakistanský prezident Parvíz Mušarráf.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu