Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Bulhari mohli dvakrát zatknúť Zavahrího, nechali ho odísť

Ajmán Zavahrí
Ajmán Zavahrí

SOFIA- Bulharsko malo dvakrát možnosť zatknúť druhého muža teroristickej siete Al-Kájda Ajmána Zavahrího, ale vyhlo sa tomu. Rozhlasovej stanici Darik to dnes podľa agentúry AFP povedal Vladimir Manolov, ktorý v minulosti patril k vedeniu bulharskej kontrarozviedky.

Egypťan Zavahrí sa v roku 1995 zdržiaval 20 dní medzi moslimami v bulharských horách. Egypt po ňom vtedy pátral kvôli podozreniu zo spoluúčasti na vražde prezidenta Anvara Sadata, ktorého zabili v roku 1981.

Podľa Manolova sa Sofia v roku 1995 obrátila na Káhiru o pomoc pri identifikácii Zavahrího. "Chceli sme ale zabrániť tomu, aby v Bulharsku pripravil teroristickú akciu alebo aby ohrozil bezpečnosť našich či susedných krajín," povedal.

Egypt vtedy požiadal Bulharsko o vydanie Zavahrího. Vtedajší bulharský minister vnútra Ljubomir Načev ale žiadosti údajne odmietol vyhovieť s tým, že Bulharsko a Egypt nepodpísali dohodu o vydávaní osôb. Úrady tak nechali Zavahrího odcestovať ďalej na Západ.

Bývalý vysokým predstaviteľ ministerstva vnútra Georgi Lambov tvrdí, že druhýkrát Bulharsko nechalo Zavahrího odísť koncom roka 1995, keď bol v tranzitnom priestore sofijského letiska pri prelete z Rakúska do Turecka. Rakúsko vtedy údajne Sofiu na Zavahrího prílet upozornilo a žiadalo o jeho zatknutie. "Pricestoval z Rakúska a my sme ho mali zatknúť tu. Povedal som im, nech si ho zatknú v Rakúsku, prečo to robiť tu a vyprovokovať tu atentáty?" povedal Lambov.

Zavahrí žije od roku 1985 mimo Egypt, začiatkom 90. rokov sa zrejme zdržiaval v Dánsku, Švajčiarsku, USA a Sudáne a mal pasy niekoľkých krajín. Od roku 1996 žil v Afganistane, v roku 1999 bol v Egypte v neprítomnosti odsúdený na trest smrti.

Od roku 2001 je na neho vydaný medzinárodný zatykač a v tom istom roku ho americká FBI zaradila na zoznam najhľadanejších teroristov. Je považovaný za ideológa Al-Kájdy a po smrti jej vodcu Usámu bin Ládina je najhľadanejším členom tejto organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu