Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Silné nočné dažde v Kinshase: Prívalová voda zabila 36 ľudí, hlásia aj veľké škody na majetku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KINSHASA - Po nočných prívalových dažďoch, následných povodniach a zosuvoch pôdy v Kinshase, hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky (KDR), zahynulo 36 ľudí, uviedol v utorok predstaviteľ mesta Neron Mbungu.

Podľa jeho slov o obetiach informoval provinčný minister vnútra s tým, že pátranie po nezvestných pokračuje. "Straty, pokiaľ ide o majetok a životy, sú skutočne veľké," uviedol Mbungu pre agentúru AFP.

Najmenej dva mosty sa zrútili, zničená je časť hlavnej cesty, medzi mŕtvymi je aj dieťa, ktoré zasiahol elektrický prúd, dodal Mbungu. V januári minulého roka zahynuli v Kinshase pri zosuvoch pôdy a povodniach desiatky ľudí, a to len po jednej noci silných dažďov.

Druhú časť krajiny zase trápi ebola

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že pre narastajúce násilie na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) musela z mesta Beni evakuovať časť svojich zamestnancov. Organizácia varovala pred možným negatívnym dosahom tohto kroku na boj s epidémiou eboly v danom regióne. Informovala o tom agentúra AFP.

WHO presunula 49 svojich zamestnancov z Beni do mesta Goma, ktoré sa nachádza južnejšie na východnej hranici KDR. Zdravotnícka organizácia OSN však zdôraznila, že v meste naďalej zostalo 71 jej najdôležitejších zamestnancov, ktorí sa budú naďalej usilovať o zastavenie prebiehajúcej epidémie eboly, ktorá si vyžiadala už približne 2200 obetí na životoch.

 "Je nutné zastaviť násilie. Veľmi negatívne vplýva na boj s ebolou," zdôraznil pred novinármi v Ženeve hovorca WHO Christian Lindmeier. Ako pripomína AFP, nestabilná situácia na východe KDR komplikuje prácu zdravotníkov už od začiatku najnovšej epidémie eboly v auguste 2018.

Avšak miera násilia a bezprávia v regióne v posledných dňoch výrazne stúpla, pričom podľa informácií neziskovej organizácie Konžská výskumná skupina (CRG) zabili v oblasti mesta Beni od 5. novembra už 77 civilistov.

Ebola - vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka - je pomenovaná podľa rieky na východe KDR, bývalého Zairu, kde bola prvýkrát identifikovaná v roku 1976. Najnovšia epidémia má druhú najhoršiu bilanciu, odkedy ebole v rokoch 2014 - 2016 podľahlo vyše 11.000 ľudí v Guinei, Sierre Leone a Libérii.

Viac o téme: ObetePrívalové daždeKonžská demokratická republikaKinshasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu