Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Letecké nešťastie: Zahynuli aj štyria Slováci vrátane rodiny poslanca Hrnka

Pri leteckom nešťastí prišiel Hrnko o svoju rodinu Zobraziť galériu (9)
Pri leteckom nešťastí prišiel Hrnko o svoju rodinu (Zdroj: koláž topky)

ADDIS ABEBA - Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského hlavného mesta Nairobi. Na palube nachádzali aj štyria Slováci vrátane najbližšej rodiny poslanca Antona Hrnka.

  • Pri havárii lietadla v Etiópii zahynulo 157 ľudí 
  • Medzi obeťami boli štyria Slováci - manželka a dve deti poslanca Antona Hrnka a charitatívna pracovníčka Danica Olexová
  • Príčina pádu lietadla zatiaľ nie je známa, stroju vraj chýbala stabilná vertikálna rýchlosť

21:06 Medzi obeťami sa údajne nachádza devätnásť pracovníkov Organizácie spojených národov. 

20:10 Na verejnosť prenikajú prvé informácie o identite obetí. Zahynul napríklad Srb Djordje Vdovič, ktorý podľa srbského denníka Večernje Novosti pracoval pre Svetový potravinový program. O život prišiel aj Paolo Dieci, zakladateľ humanitárnej organizácie CISP, ktorá v rámci svojich projektov v Keni, Líbyi a Alžírsku veľmi tesne spolupracovala s Detským fondom OSN (UNICEF). Zahynuli aj traja aktivisti humanitárnej organizácie Africa Tremila, ktorá sídli v talianskom meste Bergamo. Pri leteckom nešťastí zomrel zrejme aj známy kenský futbalový funkcionár Hussein Swaleh. O život prišli aj traja rakúski lekári, ktorí cestovali do Zanzibaru na pracovnú cestu.

19:12 Etiópska Snemovňa reprezentantov vyhlásila pondelok za deň štátneho smútku za 157 obetí leteckého nešťastia, ku ktorému došlo v nedeľu ráno, keď sa krátko po štarte z letiska v Addis Abebe zrútilo civilné lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines. 

18:55 Medzi obeťami sa nachádza mnoho lekárov a humanitárnych pracovníkov. 

18:28 CK Bubo vyjadrila nad úmrtím Martina Hrnka, ktorý pre ňu pracoval, veľký smútok. "Dnes ráno sa pri odlete z Addis Abeba do Nairobi zrútilo lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines. Žiaľ, na palube bol aj náš kolega, kamarát, sprievodca Martin Hrnko s mamou a sestrou. Je nám strašne smutno a celej rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť."

18:05 "S bolesťou sme sa v nedeľu dozvedeli, že na palube havarovaného lietadla bola aj naša kolegyňa, rozvojová pracovníčka Danica Olexová, ktorá cestovala na návštevu projektov v Keni," napísali jej spolupracovníci na sociálnej sieti.

17:28  Premiér Peter Pellegrini vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí havárie etiópskeho lietadla. Uisťuje ich, že vláda SR je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál. Uviedol to vo svojom stanovisku na sociálnej sieti. "S hlbokým zármutkom som krátko po pristátí v Paríži prijal informáciu, že medzi obeťami raňajšieho leteckého nešťastia etiópskeho lietadla boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť rodinám úprimnú a hlbokú sústrasť a uistiť ich, že vláda je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál," povedal vo zverejnenom videu predseda vlády.

Letecké nešťastie: Zahynuli aj
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yidnek Kirubel)

17:18 Danica Olexová pracovala pre organizáciu Dobrá novina a v Keni pôsobila ako projektová manažérka. 

17:02 Na palube lietadla boli občania z 35 krajín, nie 33. 

Letecké nešťastie: Zahynuli aj
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

16:35 Hrnkova dcéra Michala oslávila koncom februára narodeniny. Výlet do Afriky bol možno darčekom. 

16:11 Agentúra AP s odvolaním sa na tlačovú konferenciu predstaviteľov leteckej spoločnosti uviedla, že pilot vyslal núdzový signál a od letového dispečera dostal povolenie na návrat na letisko.

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

16:10 Na palube havarovaného lietadla boli aj delegáti konferencie OSN v Nairobi 

Medzi cestujúcimi lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré havarovalo v nedeľu ráno krátko po štarte z Addis Abeby, boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni. 

16:08 Štvrtou slovenskou obeťou má byť charitatívna pracovníčka Danica Olexová. 

15:56 Kapitánom lietadla bol podľa informácií samotných aerolínií Yared Getachew, ktorý mal nalietaných viac ako osemtisíc hodín. Jeho spolupilot Ahmed Nur Mohammod Nur mal nalietaných dvesto hodín. 

15:42 Syn poslanca Antona Hrnka Martin robil sprievodcu pre cestovnú kanceláriu Bubo. 

15:38 Viaceré medzinárodné organizácie už držali za obete tragédie minútu ticha. 

15:26 BBC zdieľa video z miesta nešťastia. 

15:18 Generálny manažér Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.

15:10 Hrnkovi vyjadrili v súvislosti s tragédiou úprimnú sústrasť viacerí slovenskí politici, vrátane šéfa SNS Andreja Danka či bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. 

15:06 Anton Hrnko na svojom Facebooku potvrdil, že pri leteckom nešťastí prišiel o manželku, syna aj dcéru. 

14:52 Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines zverejnila zoznam krajín a počet cestujúcich z nich na palube havarovaného lietadla Boeing 737 Max-8. Zo zoznamu zverejneného na sociálnej sieti Twitter vyplýva, že na palube boli aj štyria Slováci. 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tohto nešťastia, pri ktorom "podľa oficiálnych informácií zahynuli (aj) štyria občania Slovenskej republiky". "Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave, pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou," uvádza sa vo vyhlásení MZVaEZ SR. Tlačový odbor ministerstva oznámil, že "z úcty k obetiam a z dôvodu ochrany osobných údajov bližšie informácie" nemôže poskytnúť.

14:48 Medzi obeťami sa podľa neoverených informácií nachádza aj slovenská novinárka. 

14:45 Lietadlo priletelo ráno z Južnej Afriky v poriadku. Na zemi strávilo viac ako tri hodiny bez zjavnej poruchy. 

14:40 Na miesto tragédie vyšlú USA vyšetrovací tím z Národnej rady pre bezpečnosť dopravy, aby pomohol miestnym úradom objasniť príčinu pádu lietadla. 

14:36 Pri páde lietadla podľa informácií denníka Pravda zahynuli manželka a syn poslanca za stranu SNS Antona Hrnka. 

14:28 Neoficiálny zoznam obetí. 

Letecké nešťastie: Zahynuli aj
Zobraziť galériu (9)

14:21 Podľa neoficiálnych informácií mala byť na palube zrúteného lietadla rodina poslanca SNS. 

14:15 Krátko po štarte sa chcel údajne pilot lietadla vrátiť. Veži hlásil, že má nejaké technické problémy. No nestalo sa tak. 

14:03 Boris Kollár z hnutia Sme Rodina už na Instagrame vyjadril úprimnú sústrasť kolegovi z parlamentu. 

Letecké nešťastie: Zahynuli aj
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Boris Kollár)

13:50 Leteckú trasu medzi Addis Abebou a Nairobi využívajú často turisti mieriaci na safari vo východnej Afrike. Do lietadiel nastupujú ale aj čínski podnikatelia. 

13:48 Svedkovia uviedli, že lietadlo začalo po dopade okamžite horieť a že na mieste vznikla tak veľká žiara, že sa k miestu mohli hasiči priblížiť až po niekoľkých hodinách. Na fotografiách je vidieť rozrytú zem. "Všetko zhorelo, najskôr nad tým lietali vrtuľníky."

13:41 Denník Pravda už údajne pozná totožnosť obetí zo Slovenska, no pred oficiálnym potvrdením o tom nebude informovať. 

13:30 Podľa vedenia aeroliniek je medzi mŕtvymi 32 Keňanov, 17 Etiópčanov, ďalej občania Veľkej Británie, Francúzska, USA a Kanady. Čínska štátna televízia informovala, že v lietadle boli aj ôsmi Číňania.  Aerolinky údajne zablokovali zverejnenie zoznamu cestujúcich. 

Ministerstvo nemá zatiaľ informácie o Slovákoch v havarovanom etiópskom lietadle 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá zatiaľ žiadne oficiálne informácie o tom, či medzi obeťami havarovaného etiópskeho lietadla boli aj Slováci. Uviedol to šéf tlačového oddelenia rezortu Juraj Tomaga.

Tragické nešťastie v Afrike
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Samson Haileyesus-file)

Na palube bolo podľa doterajších správ 149 pasažierov 33 národností a osemčlenná posádka. Denník Pravda na svojich stránkach informoval o tom, že medzi cestujúcimi mali byť aj minimálne dvaja Slováci - manželka a syn poslanca NR SR. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel ale túto správu nepotvrdil. "Zatiaľ sa vie len to, že na palube boli dvaja Španieli a jeden Švéd," povedal Topkám. Momentálne ešte stále prebieha overovanie zoznamu všetkých pasažierov zrúteného lietadla.

Príčina pádu lietadla zatiaľ nie je celkom jasná. Švédsky server flightradar24, korý sleduje leteckú prevádzku, oznámil, že lietadlo nemalo po štarte stabilnú vertikálnu rýchlosť. Úrad etiópskeho premiér na Twitteri vyjadril sústrasť rodinám obetí, rovnako reagoval aj keňský prezident Uhuru Kenyatta. 

Hovorca leteckej spoločnosti informoval, že kontakt s posádkou bol prerušený o 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftom, ktorý leží 62 km juhovýchodne od etiópskej metropoly. Lietadlo z Addis Abeby odštartovalo o 8:38 miestneho času. Išlo o nový model Boeingu 737 MAX. Práve tento typ stroja vlani v októbri spadol do Jávskeho mora počas letu z Jakarty so 189 ľuďmi na palube. Firma Boeing vtedy vydala upozornenie, že chybný senzor môže posádke skomplikovať ovládanie lietadla, čo "môže viesť k nárazu do terénu". 

Tragické nešťastie v Afrike
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mulugeta Ayene)

Štátne Ethiopian Airlines sú označované za najväčšie aerolinky v Afrike. Zriadili už informačnú linku, ktorá bude k dispozícii rodinám a priateľom ľudí, ktorí boli v lietadle. Niektoré lety z Addis Abeby boli ráno zrušené alebo oneskorené. Ethiopian Airlines mala naposledy veľkú nehodu v roku 2010, keď jej lietadlo spadlo krátko po štarte z Bejrútu. O život vtedy prišlo 90 ľudí. 

Viac o téme: NehodaLietadloEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu