Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Líbya v pohotovosti: K Tripolisu pochoduje armáda, zasadne Bezpečnostná rada OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Bezpečnostná rada (BR) OSN v piatok na mimoriadnom zasadnutí za zatvorenými dverami posúdi situáciu v Líbyi, kde jednotky verné poľnému maršalovi Chalífovi Haftarovi postupujú na metropolu Tripolis. Podľa agentúry AFP sú Haftarove sily aktuálne len necelých 30 kilometrov od hlavného mesta.

O mimoriadne zasadnutie BR OSN k Líbyi, ktoré sa uskutoční o 21.00 h, požiadala vo štvrtok Británia. Haftar, veliteľ tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar vydal vo štvrtok rozkaz na postup na Tripolis, kde sídli medzinárodne uznaná vláda severoafrickej krajiny. Haftar vyzval príslušníkov ozbrojených síl protivníka, aby sa vzdali a nekládli mu odpor. Nariadil pritom nestrieľať do civilistov.

Podľa generála Abd as-Saláma Hásího, operačného veliteľa LNA, Haftarove sily vo štvrtok večer prevzali kontrolu nad bezpečnostným stanovišťom nachádzajúcim sa 27 kilometrov od Tripolisu. Na stanovišti sa bez boja rozmiestnili desiatky uniformovaných ozbrojencov a najmenej 15 nákladných áut s protilietadlovými zbraňami.  

Premiér líbyjskej vlády národnej jednoty sídliacej v Tripolise Fájiz Sarrádž Haftarovu ofenzívu odsúdil a nariadil provládnym jednotkám, aby podnikli protiopatrenia. Zoskupenie milícií operujúcich v hlavnom meste následne oznámilo, že spustilo operáciu zameranú na zastavenie postupu LNA.

Haftarove vojská, ktoré pôvodne viedli boj proti islamistom na východe Líbye, obsadili od začiatku roka 2019 už viaceré kľúčové oblasti na juhu krajiny. Teraz Haftar nariadil postup proti "teroristom a žoldnierom" na západe Líbye, kde leží aj Tripolis. Ofenzívu spustil práve v deň, keď sa v Tripolise nachádzal generálny tajomník OSN António Guterres. Išlo o prvú návštevu šéfa OSN v Líbyi od vypuknutia občianskej vojny v Líbyi v roku 2011. 

Jednotky boli vytlačené z kľúčového stanovišťa

Jednotky verné poľnému maršalovi Chalífovi Haftarovi museli v piatok ustúpiť z kľúčového bezpečnostného stanovišťa ležiaceho približne 30 kilometrov od hlavného mesta Tripolis, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje. Haftarove jednotky postupovali na metropolu Tripolis.

Príslušníci milícií z pobrežného mesta Záwíja ležiaceho západne od Tripolisu stanovište opäť dobyli po "krátkej prestrelke", informoval zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. Haftar, veliteľ tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA), vydal vo štvrtok rozkaz na postup na Tripolis, kde sídli medzinárodne uznaná vláda severoafrickej krajiny. Haftar vyzval príslušníkov ozbrojených síl protivníka, aby sa vzdali a nekládli mu odpor.

Nariadil pritom nestrieľať do civilistov. Podľa generála Abd as-Saláma Hásího, operačného veliteľa LNA, Haftarove sily prevzali kontrolu nad bezpečnostným stanovišťom vo štvrtok večer.

Viac o téme: ArmádaLíbyaTripolisOSNChalíf Haftar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu